Museumsfolk overrasket: 100 år gammel film er en guldgrube

En af de gamle film, der nu kan streames fra Det Danske Filminstitut, vækker stor begejstring på Zeppelin- og Garnisionsmuseum Tønder

Formand og næstformand ser filmstrimlen for første gang. Det er en kun fem minutter lang  filmstrimmel fra 100 år siden og derfor selvfølgelig uden lyd og farver.  Men den vækker stor begejstring hos dem.

- Det er superspændende at se, siger museets næstformand Anders Jacobsen.

- Jeg troede slet ikke sådan noget fandtes, siger museets formand Manfred Petersen.

Filmen viser vraget af den tyske zeppeliner L3, der nødlandede på Fanø Vesterstrand den 15. februar 1915. Den havde været på bombetogt over England og var kommet i problemer på vej tilbage til basen. Mandskabet overlevede uden skrammer. Zeppelineren blev en kæmpestor turistattraktion.

- Det var jo ligesom vores dages hvalstrandinger. Alle skulle se den tyske zeppeliner. Faktisk skrev  Fanø Ugeblad, at fanøfærgen aldrig før havde haft så gyldne tider, fortæller Anders Jacobsen.

 
 

Luftskibets kaptajn stak ild til det formentlig fordi han ikke ønskede at give englænderne alt for mange oplysninger om dets konstruktion o.s.v., hvis danskerne skulle sladre. Selv om Danmark i 1. verdenskrig var neutral.

Museet håber, at filmen kan give fornyet interesse om de dramatiske begivenheder dengang. Men håber også, at få flere genstande fra luftskibet frem i lyset og måske endda få lov til at udstille dem på museet. Og så håber Zeppelin- og Garnisionsmuseum Tønder at de kan få lov til at vise filmen for publikum i fremtiden.

 

 

De to - formand og næstformand - holder i øvrigt foredrag på Fanø den 18. november om forliset dengang.  

Du kan se hele filmen her: