TV der bevæger dig

Nationalpark i Tønder

Miljøministeren lover en ny nationalpark i Tønder, og den skal stå klar til åbning allerede i år.

Nationalparken Vadehavet skal efter planen åbne i år.

Nationalpark Vadehavet skrider frem som planlagt og åbner i år. Det forsikrer miljøminister Karen Ellemann (V) efter, at lokale medier har rejst tvivl ved tidsplanen.

- Vi har haft en rigtig god proces med alle involverede. Jeg forventer, at vi meget snart kan sende vores forslag i høring. Jeg er overbevist om, at vi dermed kan åbne den tredje danske nationalpark i år, siger miljøministeren.

Etablering af den syddanske nationalpark tager dog først for alvor fart, når bestyrelsen sætter gang i arbejdet med en plan for nationalparken. Et arbejde der vil strække sig ind i 2011. Bestyrelserne for de danske nationalparker sammensættes bl.a. med interessenter fra friluftsliv, erhverv, kulturarv og lokale forhold.

Ikke Naturarv endnu

Mens miljøministeren dermed garanterer, at den tidligere meget omstridte nationalpark i Vadehavet kommer på plads til tiden, har det længere udsigter med at blive Verdens Naturarv under Unesco på linje med internationale perler som Grand Canyon og Galapagos Øerne.

På en netop overstået dansk-tysk-hollandsk regeringskonference om vadehavsregionen pressede de to andre Vadehavslande, der allerede er udpeget som enestående Verdens Naturarv, den danske miljøminister for at følge trop.

- For blot få år siden var der massiv modstand mod overhovedet at lave en nationalpark i Vadehavet. Der er siden sket en markant holdningsændring. Så jeg har bedt om min tyske og hollandske miljøministerkollegers forståelse for tid til, at tingene modnes og vækker glæde, før man tager næste skridt, siger Karen Ellemann.

Hun vil ikke afvise, at Naturarvs-projektet med tiden kan komme på tale igen.

På den trilaterale regeringskonference for Vadehavet overtog Danmark i øvrigt formandskabet for de næste tre år.