Nej til 48 vindmøller på grænsen mellem Tønder og Esbjerg kommuner

Der kommer ikke 48 vindmøller ved Lundsmark og Haved på grænsen mellem Tønder og Esbjerg kommuner. 15 medlemmer af byrådet i Tønder stemte tirsdag aften nej til at sende planen i høring, men 13 sagde ja.

Dermed bliver den største folke-flytning i vindmølleindustriens historie ikke til noget. 

Da der ikke kan bo mennesker midt i et vindmølleområde, ville planen medføre, at i alt 41 ejendomme skulle opkøbes af de to selskaber, der ville opføre og drive parken. Selskaberne er Wattenfall (Tønder) og SE Blue Renewables (der er halvt ejet af SE og halvt af pensionsselskabet PFA) i samarbejde med Wind One.

Selskaberne har tidligere bekræftet overfor TV SYD,  at samtlige aftaler er i hus i form af opkøb eller option på opkøb.

Trods den frivillige flytning så vakte planerne alligevel kritik hos de borgere, der ville blive naboer til vindmølleprojektet - uden at blive opkøbt. 

Mange af modstanderne var mødt til byrådsmødet tirsdag aften i Tønder, hvor modstanderne kunne gå glade derfra, da 15 medlemmer af byrådet i Tønder stemte tirsdag aften nej til at sende planen i høring, mens 13 sagde ja. 

Vattenfall: Det er rigtig ærgerligt

- Det er rigtig ærgerligt, at det blev et nej i byrådet. Det virker som en meget uovervejet beslutning, siger projektleder Henrik Kamp Justesen, fra Vattenfall, der stod for Tønderdelen af projektet, til TV SYD.

Rent teknisk og juridisk kan Esbjerg-delen af projektet  fortsat gennemføres. Det skal energiselskabet SE nu overveje.

De, der ikke var mødt op i byrådssalen, kunne følge både debat og optællingen af stemmer på Tønders Kommunes web-tv fra mødet.

Projektet omfatter 48 vindmøller, der er næsten 150 meter høje. 18 møller på Esbjerg-siden og 30 møller på Tønder-siden.