Nu kan han gå

En målrettet indsats fra alle personalegrupper på hjerneskadecentret har fået "dødsdømt" man på fode efter alvorlig operation i hjernen

Arrene i hovedbunden anes stadig efter operationen på Odense Universitets Hospital sidste år. Men humoren fejler ikke noget og fysioterapeuten Dorte Kobbelgaard står for skud.

- Hun pisker mig, siger han med en drillende på sønderjysk.

Den 48-årige Henning Lauritzen fra Højer er lige nu på Hjerneskadecentret Klosterparken i Løgumkloster. Men den 15. marts flytter han i egen lejlighed i Højer. Men det var der ikke mange, der troede, da han kom på Klosterparken for syv måneder siden. Selv siger han:

- Jeg var dødsdømt.

Han mor, Kirsten Madsen, sidder overfor ham. Hun siger:

- Henning var sengeliggende. Hele hans højre side var ubevægelig. Han var afpillet og fuldstændig opgivende. Og opgivet af lægerne.

Men med en målrettet indsats på hjerneskadecentret har betydet, at han i dag stort set kan klare sig selv. Ikke i raket-fart. Men han kan.

Alle ansatte har været "uddannet" til at håndtere hans situation. Det gælder også plejere og sågar pedellen og servicemedarbejderen.

- Det har været vigtigt, at vi ikke gjorde det på hver vores måde, men alle gjorde det samme. Det gælder helt ned til hvordan han skulle ligge, når han skulle sove om natten , hvordan han skulle vaskes og så videre, fortæller Dorte Kobbelgaard.

Det at hun og ergoterapeuten er dagligt på hjerneskadecentret, betyder, at de hele tiden har kunnet gribe ind, hvis der opstod spørgsmål - eller de kunne træne med ham.

- Den bedste træning er den, hvor det giver mening. Så hvis han skulle hente morgenmad, jamen så kunne vi jo træne det at gå undervejs for han skulle jo alligevel gå hen efter morgenmanden, siger Dorte Kobbelgaard.

Se hele indslaget om Henning Lauritzens genoptræning her.