TV der bevæger dig

Nyt museum åbner på Rømø

Det lokalhistoriske museum beretter i sin første udstilling om søfart og fiskeri gennem 500 år ? og indtil videre bor det til låns!

01:18

På muren ved indgangen står der Carl's Hus. Det var Carl Petersen, der i sin tid forærede huset til nogle  lokalhistorisk  bevidste rømmesere, som først lavede et arkiv og nu også et museum.  Carl er oppe i årene, men han var frisk nok til at være med var med til museets åbning i dag. 

Vokseværk er muligt

Inde i en af stuerne har det lokalhistoriske museum lånt en stue. Der er lidt trangt, men borgmesteren fra Tønder Kommune, Laurids Rudebeck, var med i dag, og han vil ikke udelukke, at forholdene kan blive større.

- Tingene er jo små på Rømø, sagde han til TV Syd, men hvis der er brug for det, kan der ganske givet findes større lokaler på øen. 

Den første udstilling handler om fiskere og sømænd. Folk, der drog ud som hvalfangere eller kaptajner og sejlede rigdom hjem til en ø, som har fostret nogle af de største erhvervsfolk i Danmark. Udstillingen er bygget op af Bert Kelm, som eren af de største kendere af Rømøs historie. Han bor i Hamborg, men han har brugt over 20 år på at studere Rømø. Han er en af de få udlændinge, der har fået lov til at købe et sommerhus i Danmark, fordi hans livsinteresser er her i landet.

Seks bind om Rømø

Bert Kelm kommer her hvert år med det meste af sin familie ? og han har udgivet et værk i seks bind om Rømø. Han har bl.a. gravet historien frem om hvert eneste af de gamle Rømø-huse, om hvornår de blev bygget, og hvem, der boede i dem.  
Bag det nye museum står Rømø Lokalmuseum.

Mere kultur