Nyt tank-anlæg bliver kaldt ulovligt

I går fortalte TV Syd om benzin-kæden Go'On som har succes med en ny form for tankanlæg. I dag kommer kritikken så fra kørestolsbrugerne. De føler sig diskriminerede og mener, at de nye anlæg  er ulovlige.

Jens Petersen, Lokalformand for Dansk Handicap Forbund i Tønder demonstrerede i dag, hvorfor han mener, de nye tank-anlæg ikke tilgodeser de handicappede.

Der har i flere år været regler for, at de handicappede skal tilgodeses, men Go'On etablerer det ene anlæg efter det andet uden at leve op til reglerne. Jens Petersen har henvendt sig til Go'On for at gøre opmærksom på problemet, men det har han ikke fået noget ud af. 

Præcise mål

Betalingsanlæg skal være tilgængelige for handicappede. Det står i statens byggereglement. Og i 2005 kom der helt konkrete mål på. Hvis anlægget står på en forhøjning, må det rage maksimalt 61 centimeter ud. Så må knapper og betjening til gængæld ikke placeres højere end 117 centimeter over jorden.

Ser vi på Go'ons benzintank i Tønder - lever det op til reglerne om de 61 centimeter, men så er det også slut. Selve betjenings-tastaturet er oppe i 123 centimeter. Dertil skal lægges forhøjningen, det står på. Den er 25 centimeter. Altså næsten halvanden meter og dermed langt over de tilladte 117 centimeter.

Klage virkede

Jens Petersen har faktisk haft held med en klage tidligere. På Uno-X tanken ved Jels er der kommet en særligt betalingsautomat for handicappede. Den er stillet helt ud til kanten og må derfor rage 137 centimeter op i luften. Den er altså klart under og lever op til reglerne.
 
Direktør Jakob Fuhr Hansen fra Go'On Gruppen i Billund henviser til, at automaten i Tønder er den eneste ubemandede. Ellers er der en købmand tilknyttet, og så er hjælpen lige om hjørnet.

Han siger, at Go'On har sendt klagen fra Jens Petersen videre til det firma, der leverer anlægget. Go'On vil forsøge at ændre anlæggets udformning, indtil det lever op til de krav, der bliver stillet.

Det er kommunerne, der skal godkende anlæggene. Fra Tønder kommune lyder det, at anlægget i byen endnu ikke var endeligt synet og godkendt, da det åbnede i starten af sommerferien.