TV der bevæger dig

Oversvømmelser truer store dele af Tønder Kommune

En fremskrivning af vandstanden i Nordsøen gør Tønder til den mest truede kommune i landet. Også Esbjerg og Varde er i fremtiden truet af stigende vandstand i Nordsøen.

Om hundrede år risikerer en tredjedel af Tønder Kommune at være oversvømmet. Foto: Torben Hestehave

Om hundrede år vil Tønder Kommune være den mest oversvømmelsestruede kommune i Danmark. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

1 af 2

Om hundrede år risikerer en tredjedel af Tønder Kommune at være forsvundet under havets overflade. Også Esbjerg Kommune vil til den tid være rykket meget langt op på listen over kommuner der er truet af oversvømmelser.

Det fastslår Kystdirektoratet i en ny kortlægning af de områder i Danmark, som vil være truet på grund af stigende vandstand og erosion i landskabet.

Risikoen er størst for Københavns kommune, efterfulgt af Tønder, Esbjerg, Ringkøbing-Skjern og Lemvig Kommuner.  Det fastslår rapporten Kystanalyse som Miljø- og Fødevareministeriet udgiver nu.

Borgmester i Tønder, Henrik Frandsen, (V), siger til TV SYD:

-Jamen, det synes jeg selvfølgelig er meget alvorligt, men jeg kan se, at det er inden for de næste 100 år, så der er rig mulighed for at handle inden da.

-Der er rig mulighed for at handle inden da, siger Tønders borgmester Henrik Frandsen, (V). Foto: Tais Tullin, TV SYD

 

Risikoen er størst for Københavns kommune, efterfulgt af Tønder, Esbjerg, Ringkøbing-Skjern og Lemvig Kommuner.  

Fra rapporten Kystanalyse, Miljø- og Fødevareministeriet.

Se hele rapporten her:

Rapporten fastslår at Tønder Kommune i år 2115 vil være nr. et på listen over kommuner med størst potentiel fare for oversvømmelse. I dag er Tønder nr. 25 på listen. Esbjerg vil være rykket op som nr. seks, og Varde vil ligge på en 11. plads.

Se listen over de 25 kommuner, med størst potentiel oversvømmelsesfare her:

Listen opstiller to forskellige fremskrivninger af havvandsstigningen i Nordsøen i hhv. år 2065 og 2115.

DMI forudser i sine beregninger, at vandstanden i Nordsøen i år 2065 er steget med 0,3 - 0,4 meter og om hundrede år, i 2115, forudses vandstanden at være steget 0,5-0,9 meter.

Se listen her:

Om hundrede år risikerer en tredjedel af Tønder Kommune at ligge under vandet. Til den tid er Tønder den mest truede kommune i Danmark. Esbjerg vil til den tid være nr. 6 på listen.  Foto: Scanpix

Se tv-indslaget her:

01:57

Vi forventer, at staten er med at løse de udfordringer, som vi står med i hele Tønder området, siger Tønders borgmester, Henrik Frandsen.

Luk video