Prins Joachim opereret for kuskefingre

Prins Joachim fra Schackenborg i Møgeltønder er blevet opereret for en arvelig lidelse i hånden, populært kaldet kuskefingre, som også hans far lider af.

- Jeg kan oplyse om, at prinsen er blevet opereret for dupuytrens kontraktur, der populært kaldes for "kuskefingre", siger Kongehusets kommunikations- og pressechef Lene Balleby til tv2.dk.

Prinsen har det godt

Prinsen deltog lørdag for første gang i et officielt arrangement - med venstre hånd bundet ind.

Han blev opereret tirsdag. Det er samme lidelse, som hans far, prinsgemalen, blev opereret for nogle år siden.

- Alt gik som det skulle og prinsen har det godt, siger Lene Balleby.

Vikinge-syge

- Det er noget der hedder Dupuytrens kontraktur, som jeg har fået repareret. Det er ikke gips, det er en kun en boks, jeg har på, siger prins Joachim til ugebladet Her&Nu.

Lidelsen kaldes "vikingesyge", fordi den hovedsageligt rammer nordeuropæiske mænd, og den forværres som regel med tiden. Til sidst kan de krumme fingre gøre helt almindelige, dagligdags gøremål til en udfordring.

For at rette fingrene ud fjerner læger det fortykkede og skrumpede bindevæv, men først når der er omkring 30 procent mangel på strækkeevne i et eller flere fingerled.

I bedste orden

Ved operationen er der risiko for, at følesansen ændres på mindre områder, ligesom det i sjældne tilfælde også kan ske, at der kommer skader på fingernerver eller forstyrrelse af blodforsyningen til fingrene.

Selvom Prins Joachim nu er blevet opereret kan han risikere, at skulle under kniven igen, for det er ikke sjældent, at der opstår nye stramninger.

Lige nu, er han dog ved godt mod, og fortæller, at han ikke har nogen smerter efter operationen.

- Overhovedet ikke. Alt er i den bedste orden, siger han til Her&Nu.

Sene-plade

TV2 har også talt med en specialist om sygdommen.

Lidelsen bliver også bliver kaldt "vikinge-syge," da den er mest udbredt i Skandinavien og det nordlige England.

- Det starter gerne som ømme knuder i håndfladen, siger overlæge Karsten Krøner, der er specialist i håndkirurgi, på Aarhus Universitetshospital.

Han understreger, at han ikke kender til prinsens behandlingsforløb og kun udtaler sig generelt om lidelsen.

- Det er den seneplade, man har i hulhånden, der på et tidspunkt udvikler nogle strengeagtige fortykkelser, der knytter fingrene indad, så de til sidst ikke kan åbnes.

Enzym

Det går oftest ud over ringe- og lillefingeren, der lukker sig, som holdt i om en kusk tøjler.

Sygdommen er relativt hyppig og ikke svær at operere. I de mildeste tilfælde kan det løses med at prikke en nål gennem huden for at skære strengene over.

I alvorligere tilfælde skal der en decideret operation til at fjerne strengene.

- Den mest moderne behandling er dog, at man sprøjter et enzym ind, der opløser strengens bindevæv. Det skal virke i et døgn, og så kan man rette fingeren ud.

Sygdommen er relativt hyppig. Alene på Karsten Krøners afdeling behandler de 4-500 patienter om året.

- Så det er et rutinebegreb for os, siger lægen, der afviser, at udendørs arbejde i kulde og fugt skulle have nogen betydning for den arvelige sygdom, som prins Henrik også tidligere er behandlet for.

- Den er arvelig, man kan godt springe et slægtsled eller to over, hvor man ikke ser den.