Psykisk handicappede risikerer at miste deres hjem

Pårørende til en gruppe psykisk handicappede i Skærbæk raser over, at Tønder kommune har meddelt de udviklingshæmmede, at deres bofællesskab lukker.

Vreden skyldes først og fremmest, at der tilsyneladende ikke samtidig er taget nogen beslutning om, hvad der skal ske med beboerne.

De er alle i alderen 50 - 73 år. Flere af dem har boet i Bofællesskabet Mellemgade i årevis, og betragter stedet som deres hjem. 

Den bedst fungerende af beboerne har et funktionsniveau som et 4-5-årigt barn.

Ligesom en tvangsfjernelse

- Det svarer nærmest til, at man tvangsfjerner dem fra deres familie. De forstår ikke, hvad der skal ske med dem, og som pårørende tvivler vi meget på, at der bliver tale om en reel besparelse for Tønder kommune, siger Peter Andersen på vegne af de pårørende.

Han har selv en bror, der i 16 år har boet i Bofællesskabet Mellemgade.

- Er det efterhånden bare blevet en floskel, at et velfærdsamfund måles på, hvordan det behandler sine svage borgere, spørger de pårørende i et åbent brev til socialudvalget i Tønder kommune.

Nedlæggelsen af bofællesskabet Mellemgade vil ifølge sparekataloget fra Tønder kommune indbringe en årlig besparelse på 3,5 fuldtidsstillinger og to millioner kroner.

Besparelsen er på dagsordenen på byrådsmødet på torsdag.