TV der bevæger dig

Ræv i Sønderjylland havde 1527 dværgbændelorm

Den frygtede parasit kan smitte til kæledyr og mennesker, så hygiejnen omkring dyr og bær er meget vigtig.

02:54

1 af 2

Den frygtede parasit rævens dværgbændelorm er fundet i to voksne ræve fra området omkring Højer i Sønderjylland.

Den ene ræv havde 1527 orm. Det er mange flere end tidligere påvist i Danmark. I den anden ræv var der 33 orme.

Det første fund af rævens dværgbændelorm i Jylland blev gjort i april 2012 i en ræv fra området omkring Højer i Sønderjylland.

Ormene er rapporteret før

I februar 2013 kunne DTU Veterinærinstituttet rapportere, at ormene var fundet i yderligere tre ræve fra det samme område.

- Vores seneste fund bekræfter, at der er en høj forekomst af ræve med dværgbændelorm i Højer-regionen, siger seniorforsker Heidi L. Enemark fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Men det er nyt, at der er så store ormebyrder hos et enkelt dyr.

Ormen kan smitte mennesker

Dværgbændelorm - Echinococcus multilocularis - kan smitte til mennesker, hvor de etablerer sig i leveren og medfører kræftlignende forandringer, som er vanskelig at behandle.

Mennesker smittes gennem kontakt med afføring fra smittede dyr som for eksempel ræve og hunde.

- Husk også at vaske hænder, når du har lavet havearbejde eller har håndteret dyr, for parasit-æg kan også sidde i pelsen, hvis din hund har rullet sig i afføring fra smittede dyr, siger Heidi L. Enemark.

Rovdyr som ræve og hunde bliver smittet ved at spise små gnavere, hvor larvestadiet af bændelormen findes som cyster i leveren.

Katte kan også smittes, men er i modsætning til andre rovdyr dårlige værter for parasitten og menes derfor ikke at være en væsentlig risiko for mennesker.

Tidligere er der blevet påvist mellem 2 og 27 orm i de enkelte ræve, så det nye fund med hele 1527 orm i en ræv understreger, at dværgbændelormen har etableret sig i området, og at der er risiko for spredning til resten at landet.

I alt er der blevet undersøgt 31 ræve fra området omkring Højer, hvoraf seks ræve eller næsten hver femte ræv altså er fundet positiv.

I vores udsendelse i aften fortæller vi, at der i dag i en tredje rævs afføring er blevet fundet flere hundrede orme. Derfor har Tønder nu givet kommunes dyrlæger lov til at give forbyggende behandlinger til kommunens hunde.