Redaktør: Prins Joachim spiller hasard med monarkiet

Prins Joachim spiller hasard med monarkiet og de kongetro følelser i Sønderjylland. Det mener chefredaktør Olav Skaaning Andersen fra BT.

Flytningen fra Schackenborg i Møgeltønder kan ?betyde begyndelsen til enden for den folkelige opbakning til det danske monarki?.

Olav Skaaning Andersen, der stammer fra Hjortsvang ved Tørring, kalder i sin blog flytnignen ?et symbolsk fravalg af Sønderjylland og provinsen?.

- Næsten fire femtedele af Danmarks befolkning bor udenfor København. Når kongefamilien klumper sig sammen i hovedstadsområdet, distancerer den sig fra det folk, den dybest set er afhængig af, skriver han.

BT har i ugens løb lavet flere regnestykker over, hvad Prins Joachim forventes at tjene på at overdrage Schackenborg til en fond, som bl.a. Lego-dynastiet, Danfoss- og Ecco-familierne har skudt 100 mio. kr. i. Resultatet af avisens regnestykke blev, at prinsen tjener 120 mio. kr. på flytningen.

- Joachim og familiens farvel til Schackenborg er en alvorlig bet for sønderjyderne, som altid ? qua det indimellem problematiske forhold til stormagten syd for grænsen ? har haft et særligt forhold til Kongehuset. Ved genforeningen i 1920 red Christian d. 10 over grænsen på en hvid hest, og lagde mange alen til sin og institutionens popularitet. Senere har især Dronning Ingrids særligt nære forhold til Gråsten slot været et symbol på, at de kongelige kerer sig om det sønderjyske. At Ingrid prioriterede ? og så ud til at sætte pris på ? at opholde sig udenfor Købehavn, gav respekt, skriver chefredaktøren videre.

Olav Skaaning Andersen kalder flytningen ?et nederlag for alle?. Han forstår godt argumenterne for at flytte nærmere prinserne fra første ægteskab og de royale pligter.

- Men argumenterne holder ikke. Prins Joachim har ikke et almindeligt arbejde og han er ikke en almindelig mand, der kan bo og gøre hvad han vil. Hvis han vil opretholde apanagen, titlen og det gode liv ? og dermed medvirke til kongehusets fortsatte opbakning i befolkningen ? må de personlige behov underordnes de overordnede hensyn.

Skæbne forpligter, når man er prins af Danmark, slutter redaktørens blog.

Hele redaktøren blog