TV der bevæger dig

Se video: Fulde huse til film om Rudbøl

Den dansk-tysk-støttede dokumentarfilm Dengang ved Rudbøl Sø har fået stor succes blandt områdets beboere.

Den dansk-tyske grænse i Rudbøl gik dengang lige midt gennem byen

I går tirsdag var der premiere på dansk grund for den kulturhistoriske filmdokumentation om livet ved Rudbøl Sø. Det skete i Pumpehuset ved Museum Sønderjylland Tønder.

Det er den tyske fotograf Martin Tiefensee, der står bag filmen. Han bor i Husum.

Dengang ved Rudbøl Sø er produceret i samarbejde med Nordfriisk Instituut Bredsted, Volkskundemuseum der Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf og Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder og med faglig støtte fra Nolde Stiftung Seebüll, Fiskeri- og Søfartsmuseet Esbjerg og Tønder Gymnasium.

De ældste medvirkende i filmen om den dansk-tyske grænseregion ved Rudbøl Sø er mellem 70 og 90 år gamle. De fører beskueren tilbage til de tider, hvor lokalbefolkningen i området levede af fiskeri, bådebyggeri og handel med og fletning af siv. Et liv ved en grænse, som man ikke kan forestille sig i dag, hvor grænsebommen i 1920 halverede ikke bare landsbygaden og Rudbøl Sø, men også skilte mange familier.

Filmen dokumenterer beboernes bevægende historier og viser billeder af et enestående, amfibisk landskab, som blandt andet kendes fra Emil Noldes malerier.

81-årige Thomas Nielsen fortæller om de trange kår dengang. Varighed: 1:13

01:12 Luk video
Mere kultur