Skolelukninger gør ondt i årevis

?Bevar Abild Skole. Bevar vores by'. Sådan lyder opfordringen på et skilt på Ribe Landevej. Abild Skole er blot en af mindst 131 danske skoler, der står for at skulle lukke eller sammenlægges. Og det er en hypersensitiv proces, skriver metroXpress.

En skolelukning er et angreb på trygheden og et slag i ansigtet på lokalsamfundet, som skolen er klistret til,« siger formanden for Forældre og Samfund, Benedikte Ask Skotte.

Negative forældre

Utilfredsheden løjer ikke nødvendigvis af med tiden. På Bornholm nedlagde man i 2008 13 folkeskoler til fordel for fire store distriktsskoler som led i en ny skolestruktur.
Særligt uden for Rønne er forældrene i dag negativt stemt over for den nye skolevirkelighed. Det viser en evaluering fra Bornholms Regionskommune. Eksempelvis mener 68 procent af forældrene til børn på Hans Rømerskolen, der ligger i hjertet af Bornholm, at strukturen har påvirket deres barns skole ?meget' eller ?noget negativt'.

Hvad bliver det næste?

Det kommer ikke bag på formanden for skolebestyrelsen, David Hunt. »Uden for Rønne oplever man afvikling på alle måder. Arbejdspladser forsvinder, alt forsvinder. Når skolen så også lukker, rammer det meget hårdt. Folk spørger: hvad er det næste, vi skal miste?«

Mindst 131 skoler lukker eller lægges sammen

En undersøgelse, som metroXpress har foretaget blandt landets 98 kommuner, viser, at mindst 131 skoler fordelt på 42 kommuner enten lukker eller bliver sammenlagt med andre skoler. 46 af landets kommuner fortæller, at de ikke har planer om at nedlægge skoler. Endelig har 10 kommuner endnu ikke taget stilling til skolelukningerne.