Smukke huse i Tønder får pris

Tre ejendomme i henholdsvis Møgeltønder, Løgumkloster og Ballum er blevet præmieret af Tønder Kommune.

En gang om året uddeler kommunens Teknik- og Miljøudvalg bygningspræmier at anerkende den gode indsats for bygningskulturen.

En af de præmierede bygninger er Klægager - eller Digegrevens gård. Den er opført i 1857 og består af et 4-længer som er opført i røde teglsten og med stråtag.

Gården er renoveret og ombygget. I forbindelse med renoveringen er der nedrevet staldbygninger mv., så den gamle gård er blevet synlig og præsenterer sig smukt med sin beliggende på bakken ud mod det helt åbne landskab.

I stuehuset er der indrettet bed- and breakfast. I nord- og østlængen er der møde- og forsamlingslokaler.

Ombygningen er støttet økonomisk af Realdania og Bevaringsfonden for Ballum Østerende og Ballum oprettet af A.P. Møller-Fonden.

Klægager er blevet et populært sted med en halv snes tusinde gæster om året til forskellige arrangementer. Stedet er et godt eksempel på, hvordan en landbrugsejendom i en kulturhistorisk bygning kan få en ny funktion og samtidig understøtte kulturmiljøet.

Præmien er et messingskilt til huset og 5.000 kr.

De to øvrige huse er Sønderbyvej 32, Møgeltønder, i kategorien kulturarv og Østergade 27, Løgumkloster, i kategorien nybyggeri/renovering

 
 

 

Fakta om de præmierede bygninger