Sønderjylland markerer stadig 1. verdenskrigs afslutning

Fredag er det 98 år siden, at 1. verdenskrig sluttede - og det mindes fortsat i Sønderjylland. 30.000 sønderjyder var med i 1. verdenskrig som tyske soldater.

30.000 sønderjyder var med i 1. verdenskrig som tyske soldater, da Sønderjylland fra 1864 til 1920 jo var tysk. Omkring 5.700 sønderjyder mistede livet ved krigsdeltagelsen og 4000 kom hjem som krigsinvalider.

Tysklands nederlag førte til, at Sønderjylland i 1920 atter blev dansk. Derfor markeres fredslutningen fortsat i Sønderjylland - også i dag 98 år efter er der mindehøjtidligheder i en række sønderjyske byer kl. 11. 

Der er ingen forældelsesfrist på at mindes soldater, der gav deres liv.
Video: Hans Lausten, TV SYD
" Fra Vestergade til Vestfronten - Toftlund sogn i 1. Verdenskrig 1914-1918" skrevet af tre lokale forfattere Carl Erik Christensen, Lis Mikkelsen og Dan Obling.
" Fra Vestergade til Vestfronten - Toftlund sogn i 1. Verdenskrig 1914-1918" skrevet af tre lokale forfattere Carl Erik Christensen, Lis Mikkelsen og Dan Obling.

I Toftlund præsenterer den lokalhistoriske forening bogen " Fra Vestergade til Vestfronten - Toftlund sogn i 1. Verdenskrig 1914-1918" skrevet af tre lokale forfattere Carl Erik Christensen, Lis Mikkelsen og Dan Obling.

Bogen beskriver omkring 500 personers skæbne,  som har været med i krigen og haft tilknytning til Toftlund Sogn. 

 Emner som faneflugt, internering, krigsfanger og fangelejre beskrives også.

quote

- Min farfar deltog i krigen helt fra 1914 og dagen før våbentilstanden blev han såret og mistede den ene arm og vendte hjem som krigsinvalid

Carl Erik Christensen, lokalhistoriker, Toftlund.

- Min farfar deltog i krigen helt fra 1914 og dagen før våbentilstanden blev han såret og mistede den ene arm og vendte hjem som krigsinvalid. Som dreng elskede jeg at høre ham fortælle om krigen. Nu håber jeg, at dagens unge sønderjyder vil tage bogen til sig, siger Carl Erik Christensen om baggrunden for bogen, der præsenteres i forbindelse med dagens mindehøjtidelighed i Toftlund Kirke.

Her bliver der lagt en krans ved Mindetavlen for de faldne i Toftlund sogn, derefter er der en kort andagt ved sognepræst Marianne Zeuthen, hvor også mange unge fra egnens skoler deltager.

Derefter præsenteres bogen " Fra Vestergade til Vestfronten - Toftlund sogn i 1. Verdenskrig 1914-1918" på Arkivet, Søndergade 56, Toftlund. Bogen er i første omgang trykt i 500 eksemplarer - og de 200 er allerede forudbestilt.