Styrelse vil rive historisk, tysk flyhangar ned

Der er kun ét intakt tysk militæranlæg tilbage i Sønderjylland fra 1. verdenskrig: en tysk flyhangar. Den vil Slots- og Kulturstyrelsen nu rive ned.

Den historiske hangar er lukket på grund af nedstyrtningsfare. Alligevel vækker planerne om en decideret nedrivning vilde protester fra Zeppelin- & Garnisonsmuseet i Tønder. Museets bestyrelse kalder det for vanvid at rive bygningen ned - og siger, at det ikke kun er dansk, men international historie, der går tabt, hvis planerne føres ud i livet.

- Hallen blev kun stående, fordi Tønder blev dansk. I Tyskland blev alle krigsinstallationer demonteret og brudt ned på grund af Versaillestraktaten. Så det her er faktisk en tidslomme - en lille lapsus, siger næstformand på Zeppelin- & Garnisonsmuseet i Tønder, Anders Muus Jacobsen, til TV SYD.

Ifølge næstformanden for Zeppelin- & Garnisonsmusset i Tønder burde den gamle flyhangar være en turistattraktion i Tønder.

- Vi mener, det har stor relevans for verdenshistorien, det der er sket her. Derfor handler vi på det nu, understreger Anders Muus Jacobsen.

I skoven omkring hangaren ligger ruinerne efter den tyske Zeppelinbase, der lå i området under første verdenskrig. Det er gæsterne meget interesserede i.

quote

Jeg er ikke spor i tvivl om, at der vil være mange tyske, engelske og franske turister, som også har en første verdenskrigshistorie selv, der vil finde det her spændende.

Henrik Frandsen, borgmester, Venstre, Tønder Kommune

- Vi har familie her i Tønder. Så vi syntes, det var spændende at komme ud og se, hvad der var af gamle efterladenskaber fra 1. verdenskrig, forklarer Michael Rasmussen fra Morud.

Museum Sønderjylland forsøgte i 2013, uden held, at få hangaren erklæret bevaringsværdig - og flere tyske museer og engelske historikere er ikke i tvivl, om at den er unik. Derfor er Tønders borgmester også enig i, at stedet kan blive en turistattraktion for Tønder.

- Jeg er ikke spor i tvivl om, at der vil være mange tyske, engelske og franske turister, som også har en første verdenskrigshistorie selv, der vil finde det her spændende, slutter borgmester Henrik Frandsen (V).

Museum Sønderjylland har et projekt til 28 millioner liggende i skuffen, men foreløbig er der ingen penge til projektet. Så nu står hangaren til nedrivning inden 100-året for første verdenskrigs afslutning og genforeningen.

Flyhangaren kan klimasikres, og dermed reddes, for 700.000 kroner til et nyt tag. Det vil give Tønder tid til at finde de mange penge, det vil koste at omdanne området til museum.