Tønder Kommune sender asylansøgere på højskole

Løgumkloster Højskole har fået et hold unge syriske asylansøgere, der nu skal gå i skole og lære dansk og danskhed

De prøver at synge med så godt de kan. Men det er ikke helt nemt selv om det et Kim Larsen-omkvædet ”ta mig med til Joanna/ta mig med ta mig med ta mig med/hvis det er der hvor man ikke bare/skal passe sig selv”.

Men  nu er højskoleeleverne heller ikke unge danskere. Men unge syriske asylansøgere. Og det danske tungemål med ”rødgrød med fløde” kan godt give problemer.

21 unge syriske asylansøgere er kommet nu på skolebænken. Seks af dem er i alderen 14-16 år. De 15 er i alderen 17-21 år.

Det er AsylSyd under Tønder Kommune der har indgået aftalen med Løgumkloster Højskole.

- Det har været vanskeligt at finde plads til dem i de danske skoler, hvor de måske heller ikke vil få meget ud af undervisningen på grund af de sproglige problemer. Her kan de gå i skole sammen og lære dansk sammen, siger leder af AsylSyd, Jakob Kirkegaard, til TV SYD.

Der er mangel på plads i de danske skoler til de unge syriske asylansøgere. Løsning: Nu kommer de på højskole

 

Fares Al Jawabra, 20 år, og Khaled Al-Shrouf, 17 år, er begge flygtet fra borgerkrigen i Syrien – og deres uddannelser. Nu sidder de i et klasseværelse på højskolen og forsøger at lære om de danske navneord. Både dem man sætter en foran. Og dem man sætter et foran.

- I’m happy – jeg er lykkelig - siger de begge på engelsk på spørgsmålet om, hvad de synes om undervisningen.

- De er begejstrede. De er sultne efter at lære noget. Indtil nu har de ældste af dem kun fået otte timers undervisning om ugen og de har faktisk krav på 20 timer. Det får de her og de vil bare mere, fordi de er ivrige efter at lære det danske sprog og den danske kultur, fortæller forstander på Løgumkloster Højskole, Sascha Qvortrup.

Der er mangel på plads i de daske skoler til de unge syriske asylansøgere. Løsning: Nu kommer de på højskole

 

Holdet begyndte den 1. november. Fire elever har allerede sagt farvel igen, fordi deres familier har fået opholdstilladelse. Andre fem skal på højskole fra på mandag.

Lige nu er asylansøgerne de eneste elever på højskolen, men de får danske kammerater fra den 10. januar næste år, når højskolen starter tre linier.