Vil forebygge knallertulykker

Sammen med efteråret er specielt de helt unge knallertkørere kommet i fokus over hele landet.

Halvdelen af alle trafikulykker blandt de 15-17 årige sker nemlig på knallert, og i Tønder Kommune taler tallene også deres tydelige og triste sprog.

- I perioden fra 2005 til 2009 blev der registreret 61 ulykker, hvor en knallert var involveret. I 39 af disse uheld var der et ungt menneske mellem 14 og 18 år impliceret - og to af ulykkerne havde desværre dødelig udgang, fortæller Marie. G. Lorentzen fra Team Vej og Trafik hos Teknisk Forvaltning i Tønder Kommune.

Hun fortæller videre, at knallerterne i øvrigt var ulovlige ved 16 af de 39 ulykker. 15 af de ulovlige køretøjer havde en dreng ved styret, kun i et enkelt tilfælde var det en pige.

- Derfor er det også drengene ? og især deres forældre - vi gerne vil appellere til, fortsætter Marie &. Lorentzen.

Aftale

- Vi opfordrer til, at forældrene laver en aftale med deres børn om, at knallerten selvfølgelig skal være i lovlig stand, at der skal benyttes styrthjelm, at der naturligvis ikke bliver kørt, hvis der er drukket spiritus og den slags.

- Det kan være en tryghed for alle parter, at der bliver lavet den slags aftaler. Vi ved, at mange forældre ser gennem fingre med, at deres børn kører på knallert selv om de ikke er gamle nok - og vi ved, at skadestuerne landet over jævnligt får 14-15 årige ind med voldsomme skader efter ulykker på knallerter. Forældrene er ofte slet ikke vidende om, hvor farligt det er, mener Marie G. Lorentzen.

I Danmark siger loven, at man skal være 16 år for at køre på knallert. Gør man det tidligere, og bliver snuppet, udløser det en bøde på 500 kroner.

Unge, der kører på en ulovlig knallert - altså eksempelvis en, der tunet ? får en bøde på 1.000 kroner. Gør de det igen får de endnu en bøde på 1.000 kroner, men må også vinke pænt farvel til knallerten, der så bliver konfiskeret af politiet.