Cykelhold kører jysk Tour de France-etape på tunge cykler iført uldtøj

Når verdens bedste cykelryttere skal køre i Danmark, bliver det med alt i topmoderne udstyr. Retro-cykelholdet Squadra Molteni fra Vejle gør det på deres helt egen måde. Deres udstyr er fra 70erne.

Det er nostalgi på den høje klinge, når en gruppe cykelryttere tidligt søndag morgen spænder læderstropperne på pedalerne og kører præcis den samme rute, som de professionelle Tour de France-ryttere skal køre på 3. etape.

- Det er for at markere, at det en festlig begivenhed, men også for at markere, at Tour de France har noget med sportens historie at gøre, fortæller Niels Bjørnsteen, der er holdkaptajn for retro-cykelholdet fra Vejle.

quote

Jeg synes, det var mere hardcore før i tiden, og det kan jeg godt lide

Niels Bjørnsteen, Holdkaptajn, Squadra Molteni.

De 17 medlemmer af Squadra Molteni er alle vilde med cykelsporten, som den var i 70erne. Derfor er cyklerne også lavet af stål, og de foretrækker at køre med kasket og uldtrøjer, ligesom rytterne gjorde for 40-50 år siden.

Holdet har eksisteret siden 2014 og har medlemmer fra hele landet, der samles om deres fælles hobby i fritiden.

- Det er fordi, vi synes, det er vigtigt. Specielt indenfor de sidste 10-15 år har cykelsporten jo haft en ekstrem udvikling i teknik både i forhold til materiel og tøj.

- Jeg synes, det var mere hardcore før i tiden, og det kan jeg godt lide, fortæller Niels Bjørnsteen.

Squadra Molteni deltager i en række cykelløb i ind og udland.
Squadra Molteni deltager i en række cykelløb i ind og udland.
Foto: Niels Bjørnsteen.

Hvem er Squadra Molteni

Den tunge cykel

Når retro-holdet søndag sætter kursen mod Sønderborg, er det på en cykel, der vejer en del mere end en moderne Tour de France-cykel.

Niels Bjørnsteens Colnago stålcykel vejer 10 kilo, mens en moderne kulfibercykel vejer 6,5 kilo.

Der er heller ikke noget, der hedder aerodynamiske hjul. Det er almindelige aluminiumshjul, og gearskifte foregår helt på den manuelle måde.

Sådan som Niels Bjørnsteen og de øvrige Squadra Molteni-ryttere foretrækker.

- Det er fint med udvikling, men nogle gange kan man godt tænke, at nu går det lige lovlig stærkt, når noget, der egentlig fungerer, nu skal være elektronisk. Nu ser vi, at nogle af verdens bedste ryttere får defekt, fordi de er løbet tør for strøm. Det er jo lidt komisk. 

Squadra Molteni får sig en snak med Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme tv.
Squadra Molteni får sig en snak med Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme tv.
Foto: Niels Bjørnsteen.

Hvad er forskellen på vintage og moderne

Tour de France er stort

Men selvom cykelholdet fra Vejle er vilde med 70erne, er de samtidig glade for, at den moderne udgave af Tour de France nu kommer til Danmark.

Holdet har allerede kørt de to første etaper af løbet, og de er også med ved den store holdpræsentation den 29. juni i København.

Søndag klokken 6.30 går starten for Squadra Molteni i Vejle. Klokken 13.05 går starten på den rigtige og moderne udgave af Tour de France.

Holdet Squadra Molteni vil gerne være så autentiske som muligt. Følgevognen er en Volvo fra 1975.
Holdet Squadra Molteni vil gerne være så autentiske som muligt. Følgevognen er en Volvo fra 1975.
Foto: Niels Bjørnsteen.