Rytterne har deres egne læger, så hvad sker der, hvis du selv får brug for en ambulance?

Der er taget højde for de trafikale udfordringer, hvis ambulancer og brandbiler skal rykke ud i hele landsdelen.

Man skal som syd- eller sønderjyde ikke været bekymret for, om ambulancen eller brandbilen når frem, hvis man får brug for det under Tour de France.

For der er taget højde for, at løbet giver massiv trafik, og at ruten splitter landsdelen op.

Det forsikrer Gunhild Kjærgaard-Andersen, der er leder af lægebilerne i Aabenraa og Sønderborg.

quote

Vi er klar

Gunhild Kjærgaard-Andersen, leder af lægebilerne i Aabenraa og Sønderborg

Hun har siddet med i den arbejdsgruppe, der siden februar 2021 har lagt en udførlig beredskabsplan for den 3. juli.

- Vi har aldrig haft så stor en opgave. Men vi har forberedt os på en masse forskellige scenarier, der eventuelt kunne opstå. Så vi er klar, siger Gunhild Kjærgaard-Andersen.

Ekstra ambulancer og lægebil

Helt konkret betyder det, at der er sat ekstra ambulancer og en ekstra lægebil ind, der hele tiden er strategisk placeret i landsdelen, så de giver den bedst mulige dækning i området.

Det betyder også, at der kører ambulancer og brandbiler på begge sider af ruten, så de kan rykke hurtigt ud til alle områder.

quote

Folk skal ikke være bange for, at de ikke kan blive behandlet

Gunhild Kjærgaard-Andersen, leder af lægebilerne i Aabenraa og Sønderborg

Ambulancerne og det ekstra mandskab er blandt andet kaldt ind fra Region Sjælland og resten af Region Syddanmark på Fyn.

Cykelholdene har selv læger og reddere med, der så vidt muligt selv behandler eventuelle skader hos rytterne. 

Men hvis det bliver nødvendigt, vil det danske beredskab træde til. Her er der indsat fire ekstra ambulancer, der kun dækker feltet.

- Hvis folk ser, at der kommer danske ambulancer til etapen, så går det ikke væk fra den daglige drift. Så folk skal ikke være bange for, at de ikke kan blive behandlet, forsikrer Gunhild Kjærgaard-Andersen.

Ekstra helikopter - også fra Tyskland

Der er også sat en ekstra lægehelikopter ind, som kan træde til, hvis ambulancerne har svært ved at nå frem til et bestemt område.

- Vi har kigget på ruten og set, hvor det kan give udfordringer, så vi sikrer os, at borgerne får den service, som de plejer, siger Gunhild Kjærgaard-Andersen, der også er overlæge på afdelingen Bedøvelse og Intensiv på Sygehus Sønderjylland.

Hele vejen ned gennem cykelruten vil der være sluser, som beredskabet kan bruge, hvis det bliver nødvendigt at køre på tværs af ruten.

Der er også samarbejde med en lægehelikopter i Niebüll i Nordtykland, som kan træde til, hvis der bliver brug for det. 

Gunhild Kjærgaard-Andersen vil sammen med en række andre i beredskabet sidde i den såkaldte 'KST' (kommandostade) i Sønderborg, som koordinerer beredskabet under søndagens Tour de France-etape.

Der vil også være en tilsvarende KST i Vejle. Her sidder lederen af lægebilen i den nordlige del af landsdelen, Mette Pedersen.

Der vil også være ekstra mandskab hos vagtcentralen til at tage telefonerne på 112.