Fynboer besøger Bornholm: I Soldalen handler livet om cirkus og æblemost

TV2-regionerne besøger hinandens sendeområder for at udforske sommerlandet. TV2 Fyn har taget færgen til klippeøen i Østersøen og lægger vejen forbi Soldalen, der ligger nær Allinge. En gang om ugen er der cirkus for børn, og ellers så er der fuld sving i et mosteri.

En gedebuk kigger på os, mens den gumler på noget græs. Lidt derfra står en høne helt stille i skyggen under et træ og holder øje med, at vi ikke er farlige. Begge kan slappe helt af - vi er taget ind på deres enemærker med fred i sinde.

Og vi er et fredeligt sted. Her, i Soldalen, der ligger nogle få kilometer vest for Allinge på det nordlige Bornholm, er det ikke onsdag, og dermed ikke tid til de cirkusforestillinger for børn, som Aslak Gärtner og hans hustru Melanie har optrådt med i en årrække.

- Det er ret simpelt at sige: Jeg kravler op på en pind og laver min forestilling. Og når min kone spiller sin, foregår det på et slapt tov. Sådan! kommer der lidt træt fra Aslak Gärtner.

Sommer i Danmark

Uddannet artist på universitet

Han er cirkusartist med bachelor i netop cirkus fra et universitet i Holland. Nu er han hjemme på fødeøen Bornholm, hvor han har overtaget sine forældres livsværk: Soldalen. 

Et lille stykke anderledes Bornholm. Med fantasifulde og detaljerige træbygninger som man stort set kun finder dem magen til på Christiania i København. Og hvor der både er naturbørnehave, mosteri og flere små virksomheder. Og så er der jo det med cirkus.

- Vi optræder hver onsdag. Hvis altså ikke det regner. Det er her på denne scene og med disse tribuner, som vi i øvrigt har lånt, vi spiller, siger han og slår ud med armene.

Selv har Aslak Gärtner ikke tænkt sig at optræde for min kollega, fotograf Morten Albek, eller mig. Det blev vist lidt sent i aftes, hvor de første artister begyndte at ankomme forud for en cirkusfestival, som han også arrangerer. To dage med cirkus i Soldalen. Noget der de tre første år har trukket flere hundrede gæster.

- Du kan jo prøve at få nogle af artisterne foran kameraet. De vil sikkert gerne, foreslår han og peger i den retning, hvor en international trup, der tæller fem personer og hele fire nationaliteter, træner.

Det lykkedes til fulde. Det samme gjorde rundturen i området, hvor en af de større bygninger er en gårdbutik, der ikke mindst indeholder dunke med most. Masser af most. Heldigvis er der smagsprøver. En blanding af solbær og æbler viser sig fra sin søde side.

Journalist Preben Dahl og cirkusmanden Aslak Gärtner.
Journalist Preben Dahl og cirkusmanden Aslak Gärtner.
Foto: TV2 Fyn

Mosteri giver masser af most

- Njah, den kunne godt tåle lidt mere rødlig farve, svarer Aslak Gärtner, da jeg med tørstig tunge har rost den.

- Vi laver meget most i løbet af tre måneder om efteråret. 40 tons æbler bliver til 30 tons most. Vi henter æbler mange steder fra her på øen, fortæller most- og cirkusmanden passioneret. For han holder lige så meget af most som cirkus.

- Hvis ikke det var sjovt, så ville jeg ikke gøre det. Det er lidt hårdt sagt, men jeg gider ikke lave noget, jeg ikke synes er sjovt. Sådan er det, slår Aslak Gärtner fast.

Vi tager afsked fra hinanden med ønsket om god cirkusfestival. Han går i den ene retning for at udføre noget arbejde med en stor hammer, og vi kigger på cirkusartister der træner. Alt foregår roligt i Soldalen. Et stykke Bornholm der er helt sig selv.