Hør det selv: Borgere lægger sag an mod Bridgewalking - gangbro hyler og er ulovligt opført

En gruppe borgere har lagt sag an mod ejerne af Bridgewalking Lillebælt, fordi gangbroen larmer for meget og er ulovlig opført.

Flere beboere i Snoghøj ved Fredericia, som bor tæt på, hvor Bridgewalking foregår på Den Gamle Lillebæltsbro, har lagt sag an mod ejerne, Fredericia og Middelfart kommuner. 

Beboerne er plaget af støj fra gangbroen, når det blæser. Samtidig er de utilfredse med, at gæster hos Bridgewalking kan se direkte ned i deres huse og haver.

I alt ni husstande er derfor gået sammen om at føre en retssag mod Fredericia og Middelfart kommuner, der driver anlægget i fællesskab. Borgerne ønsker, at gangbroen bliver fjernet.

Borgerne, der har følt sig generet af broen, bor indenfor den røde cirkel.
Borgerne, der har følt sig generet af broen, bor indenfor den røde cirkel.
Grafik: TV 2 Fyn

- Den hyler ganske voldsomt, når det blæser. Det svarer til, at man blæser kraftigt i en flaske, siger Steffen Møller Borgbjerg, der er en af borgerne fra Snoghøj, der føler sig generet af gangbroen.

Han og familien flyttede ind på Gl. Færgevej, der ligger ud til Lillebælt i Snoghøj ved Fredericia, få år før Bridgewalking-anlægget blev bygget. Lige siden har de været plaget af larmen fra broen. Toget kører også på strækningen og larmer, men det er ingenting sammenlignet med broen, mener Steffen Møller Borgbjerg:

- Når toget kører over, varer det vel otte sekunder. Hyletonen er konstant, når det blæser. Det kan jo vare flere døgn, siger han.

Naboerne til Den Gamle Lillebæltsbro er generet af støj fra Bridgewalking-broen. På optagelsen fra 2015 høres den høje, pibende lyd, der stadig generer naboerne, når vinden er i en bestemt retning.

- Man føler sig også overbegloet

Helt præcis drejer klagerne sig om gangbroen, hvor man kan gå op på anlægget fra Snoghøj. Men det er ikke kun støjen, men også gæsternes udsyn, der generer.

- De kan kigge ind i mit soveværelse og i mit badeværelse. Man føler sig overbegloet, siger Laila Kubel.

Sammen med Steffen Møller Borgbjerg er hun en af de ni personer, der nu har lagt sag an.

360 klager på to år

De seneste to år har forskellige borgere indgivet i alt 360 klager fordelt på cirka 60 dage hvert år. Der er brugt to millioner kroner på at forsøge at fjerne lyden, men indtil videre uden resultat.

- Vi er i en byzone, hvor man jo ikke bare kan opføre en forlystelse, som det er. Og gangbroen er opført ulovligt, siger Steffen Møller Borgbjerg.

Laila Kubel kalder det ”ærgerligt”, at kommunen ikke varetager borgernes interesser i sagen.

- De glemmer, at de selv skal overholde lovgivningen, siger hun.

Steffen Møller Borgbjerg siger, at naboerne aldrig er blevet hørt eller inddraget i projektet.

- Så mange regler er blevet overtrådt i forbindelse med, at der aldrig har været høring eller noget som helst, da man lavede det, siger han.

Kommune: Ingen kommentarer

En syns- og skønsmand har vurderet, at værdiforringelsen på de ni ejendomme samlet set udgør 3,1 millioner kroner. Men naboerne vil ikke have erstatning.

- Hvis vi får en erstatning, så vil der jo stadigvæk være en gangbro og en hyletone. Vi er interesserede i, at en ulovlig konstruktion skal fjernes, siger Steffen Møller Borgbjerg.

Middelfart og Fredericia kommuner ønsker ikke at udtale sig om sagen, så længe der kører en retssag.

Første retsmøde har været holdt, og det næste finder sted 16. april.