Derfor bør du skifte til vinterdæk denne weekend

Glatte veje er ikke den eneste årsag til, at du bør skifte dæk.

Mange kender det nok. Efterårsblæsten er mild, og vinteren lader vente på sig.

Så sker det nærmest fra den ene dag til den anden. Vejret slår om, og man går ned til bilen en frostklar morgen med dårlig samvittighed.

Det er pludselig blevet vinter, og man skal nu have sig selv og sin bil sikkert på arbejde, vel vidende at det nok er en postgang for sent at køre afsted med sommerdækkene.

Det har været et mildt efterår, men i weekenden sætter et køligere vejr ind, og derfor er det sidste udkald til at få skiftet dæk i tide.

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen, men det har stor indflydelse på sikkerheden.
Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen, men det har stor indflydelse på sikkerheden.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix


Skift dæk allerede ved 7 grader

Selv hvis man når at skifte dæk, inden frosten sætter ind, er man allerede for sent på den.

Det er nemlig ikke kun glatte og våde veje, som kan udgøre en sikkerhedsrisiko for din kørsel.

Så snart dæktemperaturen når ned under 7 grader, krydser man nemlig grænsen for, hvornår bilens vinterstøvler giver højere sikkerhed end sommerskoene.

Sommerdæk er fremstillet med en hårdere gummiblanding end vinterdæk. Det betyder, at de ikke bliver for bløde på de varme sommerdage. Dermed har de et optimalt greb i det generelle danske sommervejr.

Men når vintervejret sætter ind, bliver gummiet så koldt, at der er brug for en blødere gummiblanding for at dækkene kan bevare vejgrebet.

Her kommer vinterdækket til sin ret. Vinterdæk vil selv ved meget lave temperaturer have et godt greb på en isfri vej – i modsætning til de hårde sommerdæk.

Brug af de forkerte dæk til årstiden vil reducere vejgrebet og dermed bremselængde betragteligt. Selv i tørre og isfri vejforhold.

Tyvekrone-testen

Ved tyvekrone-testen lader man en tyvekrone hvile i slidbanen. Kan man ikke læse den nederste del af teksten, er dækket som tommelfinger lovligt.
Ved tyvekrone-testen lader man en tyvekrone hvile i slidbanen. Kan man ikke læse den nederste del af teksten, er dækket som tommelfinger lovligt.
Foto: Jacob Mouritzen / TV2 Vejret

Den blødere gummiblanding i vinterdæk er dog ikke den eneste faktor, der højner din sikkerhed i vinterhalvåret. Dækmønsteret på vinterdæk er langt bedre egnet i vådt og glat føre.

Det kræver dog, at dækket ikke er slidt ned.

Det kan du selv kontrollere med en lavpraktisk test og ved hjælp af en mønt. Hvis du lader en tyvekrone hvile i bunden af dækkets slidbane og ser ret ind fra siden, har du nemlig de anbefalede 3 millimeter tilbage, hvis teksten fra tyvekronen forsvinder ind i rillen.

Den lovpligtige dybde på slidbanen i dit dæk er 1,6 millimeter.

Koldere vejr i weekenden – og det kan overraske

November har generelt budt på efterårsblæst, hvilket har været med til at holde termometret på de milde 10-12 grader.

Fra lørdag og frem kommer et generelt koldere vejr til Danmark. Især morgentimerne kan byde op temperaturer under frysepunktet.
Fra lørdag og frem kommer et generelt koldere vejr til Danmark. Især morgentimerne kan byde op temperaturer under frysepunktet.
Foto: 5-døgns prognose / TV2 Vejret

I weekenden sætter kølgere luft og et roligere vejr ind.

Det er netop, når vinden lægger sig, at vi ofte får et køligere vejr. Det skyldes at luften over land ikke bliver erstattet af den lune havluft.

Der er ikke udsigt til udbredt frost, men der er chance for, at der i løbet af nattetimerne kan komme lidt huller i skydækket.

Når der er udkig til stjernerne, vil varmen fra jorden stråle ud i verdensrummet, og dette kan nogle steder sende termometret markant under frysepunktet i morgentimerne.