TV der bevæger dig

Region Syddanmark: Strengt forbudt at hjælpe politikerne i valgkampen

På regionrådsmødet i Region Syddanmark blev det mandag enstemmig vedtaget, at embedsmænd ikke må hjælp politikere op til og under valgkamp.

De nye regler kommer i forlængelse af sagen med tidligere regionsformand Carl Holst (V), som siden sommeren 2015 har været under anklage for at have haft sin egen personlige rådgiver til at yde bistand i ugerne op til folketingsvalget den 18. juni samme år.

I samarbejde med TV 2/Fyn

Det var et enigt regionsråd, som mandag eftermiddag vedtog nye og præciserede rammer for den politiske betjening i forbindelse med valgkampen til efteråret. Regionsrådet vil blandt andet indskærpe, at ingen ansatte yder bistand til politikerne. 

"Det er et krav, at regionens medarbejdere er upartiske i udførelsen af deres arbejde", skriver regionen i det oplæg, som politikerne skal diskutere, og som med stor sandsynlighed bliver vedtaget af et bredt flertal. 

De nye regler kommer i forlængelse af sagen med tidligere regionsformand Carl Holst (V), som siden sommeren 2015 har været under anklage for at have haft sin egen personlige rådgiver til at yde bistand i ugerne op til folketingsvalget den 18. juni samme år. Dengang kom det frem, at kommunikationskonsulent Christian Ingemann Nielsen angiveligt havde brugt en del af sin arbejdstid i regionen på at føre valgkamp for Carl Holst.

Sagen har været efterforsket af politiet,  men er endnu ikke færdigbehandlet af anklagemyndigheden. Carl Holst afviser, at der var tale om ulovlig bestand, blandt andet fordi hans rådgiver udførte den påståede ulovlige bistand i sin fritid. 

Læs også Carl Holst om ’nye’ regler: De var der også for fire år siden

De nye regler, som netop er vedtaget, vil være særligt skrappe under den sidste måned før valget den 21. november. Det skal blandt andet indskærpes, at 

  • politikerne i ugerne op til valget ikke må deltage i pressemateriale, som udsendes fra regionen
  • politikerne og kandidaterne ikke må bruge regionens logo i deres eget valgmateriale
  • politikerne i ugerne op til valget ikke må føre valgkamp på regionens institution

- Det er klart, at man ikke bruge regionens medarbejdere, som vi så det i sagen om Ingemann Nielsen. Så derfor er det rart, at vi nu får bøjet i neon, så det står klart, siger Poul Erik Svendsen (S).

Samme meldinger kommer fra Ida Damborg (SF).

- Dine og mine skattepenge skal ikke gå til valgkamp. Når vi møder vælgerne, så er vi alle lige. Derfor synes jeg, at det er ret indlysende, at der skal være præcise regler. Det råbte jeg op om allerede for fire år siden, siger Ida Damborg.

Det var regionsrådet i Region Syddanmark, som i november 2015 valgte at politianmelde Carl Holst på baggrund af en rapport fra Statsforvaltningen og en undersøgelse fra advokatfirmaet Kromann Reumert. 

Læs også Vandtætte skotter mellem embedsmænd og politikere på dagsordenen