Tørret tang er havets oregano. Det mener i hvert fald kok Claus Henriksen fra Restaurant Mota, som blandt andet bruger tangen som topping på pizza.
På tur rundt i det sjællandske har fotograf Kristian Vang og jeg oplevet sommerlandet i TV2 ØSTs sendeområde.
En af oplevelserne var en jagt efter spiselig tang i Isefjorden i det nordvestlige Sjælland.
Sommer i Danmark
Det er altid godt med nye øjne på et område. Derfor bytter regionerne rundt og besøger hinanden for at se, hvad det område lige præcist har at byde på af spændende sommeroplevelser.
Hver uge sender en region en vært ud til en af de andre TV 2-regioner, hvor der skal prøves nye ting af indenfor kategorierne action, børn, gastronomi og natur.
Der sendes fire indslag hver uge fra en af de syv regioner TV 2/BORNHOLM, TV2 Fyn, TV 2 Lorry, TV MIDTVEST, TV2 Nord, TV2 ØST og TV SYD.
Her fortæller Simon Weber Marcussen, der er medejer af virksomheden Dansk Tang, blandt andet at man i farvandet ikke kan finde tang, der er farligt at spise.
Noget er sprødt og lækkert, så snart vi hiver det op af vandet. Andet - blomkålstangen for eksempel - er noget af det sejeste at få i munden.
- Men så snart man begynder at arbejde med den, kan den blive helt mør, fortæller Simon Weber Marcussen.
Blandt dem, der tager tangen med i køkkenet, er Claus Henriksen, der er kok og ejer af Restaurant Mota.
Tang
- Når tang er så tør, at den let kan knække, kan den holde sig i mange år.
- Tørret tang vejer mellem 10-25 % af, hvad den friske tang gør.
- Proteinindholdet i tang er højt og derfor er det en god kilde til proteiner, især hos vegetarer eller veganer - tang kan om sommeren indeholde op til 15% protein.
- I havet omkring Odsherred findes der noget af det bedste tang i Danmark, faktisk er de fleste arter her repræsenteret.
Kilde: Dansk Tang
Når han tryller retter frem, får han det næsten til at ligne en havbund på tallerkenen. Og i munden er der tale om én stor eksplosion af havet, forklarer kokken.
- Det er masser af smag. Masser af struktur. Og så er det sindssygt sprødt, siger Claus Henriksen.
Tangen er den nye danske ingrediens - og der er masser af den i de dejlige danske farvande.