Sjællændere på actiontur i Nordjylland: Surfing ved Løkken Strand

Som en del af et sommerprojekt mellem TV2-regionerne besøger tv-stationerne hinandens sendeområder, for at se hvad netop den del af sommerlandet gemmer på. TV2 ØST har sendt journalist Emilie Grav til Nordjylland, hvor hun kaster sig ud i bølgen blå - bogstaveligt talt.

- Nu kan du godt begynde at padle. Padl, padl, padl. Dybere tag. Padl, padl, padl. Og rejs dig op!

De jublende tilråb kommer fra surfinstruktør Søren Bo Schmidt, der arbejder hos North Shore Surf i Løkken.

- Yeah, sådan der!, tilføjer han, selvom jeg endnu en gang er drattet ned af brættet, før jeg nåede at komme op at stå.

Sommer i Danmark

Med et kæmpe smil på læben samt en tommel- og lillefinger i vejret signalerer han, at jeg trods mit styrt godt kan være tilfreds. Fingrene i vejret er det såkaldte shakategn, som surfere bruger til at signalere, at noget er fedt eller cool.

Omkring mig i vandet padler en flok 9. klasseselever og deres lærere rundt, mens to instruktører guider os i, hvordan vi bedst kommer op at stå på vores surfbræt.

Jeg er kommet en tur på surfskole på Løkken Strand, og jeg er ærlig talt vild med det.

quote

Du skal blive ved med at padle og først rejse dig op, når bølgen for alvor sætter fart i brættet.

Søren Bo Schmidt, surfinstruktør, North Shore Surf

Alle kan være med

Jeg har absolut ingen erfaring med surfing. Det samme gælder for mine medkursister. Men det gør ingenting, forsikrer Søren Bo Schmidt:

- Alle kan være med. Tykke som tynde. Unge som gamle. Og hvis man er i dårlig form, gør det ingenting. Det får surfing hurtigt lavet om på!

Vi er 12 personer, der er trukket i våddragt. Sammen udgør vi et begynderhold, og vi er derfor lagt ud med udførlig gennemgang af sikkerhed og teknik på stranden.

- Det handler om at fange bølgen. Når I udser jer en bølge, som virkelig ser lækker ud, så lægger I jer klar på brættet. Så begynder I at padle. Gode, dybe tag. Først handler det bare om at lære at få brættet op i fart, guider han, mens han adræt springer op fra sandet og poserer med armene i luften.

Journalist Emilie Grav kom få gange op på surfboardet, men faldt hurtigt ned igen.
Journalist Emilie Grav kom få gange op på surfboardet, men faldt hurtigt ned igen.
Foto: TV2 ØST

Imens står jeg og de andre surfskoleelever og øver vores surfpositur i sandet omkring ham.

Det er ikke noget kønt syn. Men vi er alle sammen i samme både - eller på samme bræt, om man vil - så det føles slet ikke så fjollet, som det sikkert har set ud.

Flyvende fornemmelse

Efter godt en halv times intro bliver vi sluppet løs i vandet. Og selvom jeg synes, at jeg har lyttet flittigt til instrukserne, har jeg ikke meget held med at komme op at stå på brættet.

- Du skal blive ved med at padle og først rejse dig op, når bølgen for alvor sætter fart i brættet, guider Søren Bo Schmidt og hans instruktørkollega, der er gået med ud i vandet for at hjælpe os på helt nært hold.

Langsomt får jeg og de andre surfelever mere og mere styr på brættet. Vi kaster shakategn til hinanden, når noget næsten lykkes, og vores instruktører opildner os optimistisk til at forsøge igen.

Enkelte gange når jeg at få følelsen af, at mit surfbræt og jeg nærmest svæver over vandet. Følelsen varer kun et sekund eller to, inden jeg igen bliver væltet omkuld af bølgerne. Men den er uden tvivl det hele værd.

Surferne ligger på deres gule og blå boards i havet ud for Løkken.
Surferne ligger på deres gule og blå boards i havet ud for Løkken.
Foto: TV2 ØST