Sjællændere smager på nordjysk natur: Snapsevandring ved Kalø Vig

TV2-regionerne besøger hinandens sendeområder hen over sommeren, for at se hvad netop den del af sommerlandet gemmer på. Journalist Emilie Grav fra TV2 ØST opdager, at den den østjyske natur kan føles og smages på.

- Ja, altså. Man skal jo nok ikke køre hjem fra den her vandretur!

Jan Kristiansen bryder ud i et stort grin, men vi fornemmer alligevel, at han mener det alvorligt.

Han er manden bag hjemmesiden snapsogurter.dk. I mere end 35 år har han yndet at tage ud i naturen og samle urter for derefter at sætte dem på alkohol og glæde sig til at smage resultatet:

- Hybensnaps, mælkebøttesnaps, hasselnøddesnaps, brombærsnaps, slåensnaps og enebærsnaps. Der er faktisk ikke den snaps, jeg ikke selv har lavet, forklarer Jan Kristiansen med en vis stolthed i stemmen.

Sommer i Danmark

Det er altid godt med nye øjne på et område. Derfor bytter regionerne rundt og besøger hinanden for at se, hvad det område lige præcist har at byde på af spændende sommeroplevelser.


Hver uge sender en region en vært ud til en af de andre TV 2-regioner, hvor der skal prøves ny ting af indenfor kategorierne action, børn, gastronomi og natur.


Der sendes fire indslag hver uge fra en af de syv regioner TV 2/BORNHOLM, TV2 Fyn, TV 2 Lorry, TV MIDTVEST, TV2 Nord, TV2 ØST og TV SYD.

De seneste år har han lavet guidede ture i det fri for at lære kunsten fra sig. Og det er sådan en snapsevandring, vi nu er på vej ud på.

Ukrudt på flaske

Vi når kun få hundrede meter ud i naturen omkring Kalø Vig, før vores snapseguide for første gang stopper op og plukker noget, som jeg normalt ville rive op med rod.

- Ja, umiddelbart ligner det ukrudt, og det er det jo faktisk også. Men prøv lige at duft til den her gråbynke, opildner Jan Kristiansen.

Der er blandt andet hjemmelavet mælkebøttesnaps, rosesnaps og gråbynkesnaps på snapsemenuen.
Der er blandt andet hjemmelavet mælkebøttesnaps, rosesnaps og gråbynkesnaps på snapsemenuen.
Foto: TV2 ØST

Og jeg må indrømme, at den er god nok. Urten ryger i den medbragte kurv.

- Men skulle vi ikke næsten lige smage, hvordan sådan en gråbynke-snaps smager, når den er færdig og har trukket, spørger Jan Kristiansen. Spørgsmålet er af den retoriske slags, men vi snapsekursister er enige og rækker beredvilligt hvert vores snapseglas frem.

Jeg må indrømme, at mit kendskab til snaps er begrænset til den frysekolde version, der normalt bliver sat på bordet, når der er jule- eller påskefrokost i min familie.

Den, vi smager på, har samme temperatur som sommerluften omkring os. Men jeg kan faktisk genkende smagen af den urt, vi netop har stået og duftet til i den smukke natur. Og det er virkelig en charmerende oplevelse.

Jan Kristiansen filtrerer snaps, så den kan stå og trække.
Jan Kristiansen filtrerer snaps, så den kan stå og trække.
Foto: TV2 ØST

Pluk, bryg og smag

Vi vandrer omkring i en god times tid. Vi plukker fra træer, buske, bede – ja, endda fra vandet ved Kalø Vig. Tang kan nemlig også blive til en smagfuld snaps, forklarer Jan Kristiansen.

- Men nu skal vi altså have lavet os noget snaps! Vi tager rosenbladene her, og så hælder vi klar Brøndum over, guider han.

- Men jeg har altså snydt lidt hjemmefra. Sådan her ser den ud, når den har trukket i tre dage. Prøv lige at dufte til den, opfordrer han. Og sikken duft.

Lav din egen snaps

Her er fem gode råd til at lave en snaps:


1. Gode råvarer - ordentlig alkohol som base. Du vælger selv, om det skal være snaps eller vodka.


2. Styr på procenterne - alkoholbaser med høje procenter kan få snapsens udvikling til at være ustyrlig.


3. Opbevaring - lys, ilt og temperaturer påvirker smagen. Desto koldere snapsen står, desto langsommere trækker den.


4. Smag undervejs - smag på den undervejs i processen. Er den blevet krads eller bitter kan rørsukker eller hjemmelavet karamel søde den.


5. Filtrering - brug en si eller et rent viskestykke og opbevar flasken i en tætsluttende beholder.


Kilde: Rasmus Leck Fischer, kok og forfatter til en snapsebog

Sædvanligvis får man lov til at smage seks forskellige snaps på sådan en vandring – svarende til tre genstande. Men Martin, der er fotograf, skal køre vores bil hjem, og jeg får derfor lov til også at drikke hans.

Således ender de to timers guidede snapseoplevelse med, at jeg opløftet og med en markant promille i blodet kan konstatere:

Snaps bliver måske aldrig min favoritdrik, men hvor kan den smage alsidigt, og hvor har det været en charmerende oplevelse at komme med en tur på snapsevandring.