Elever fik øjne forbrændt - nu beskyldes diskotek for at pynte sig med lånte fjer
Firedisko leverer blandt andet lyd og lys til store fester, men nu viser det sig, at virksomheden, ifølge eksperter, pynter sig lidt for meget med lånte fjer.
Det virkede umiddelbart som en god idé, da gymnasieelever i Horsens for nylig hyrede Hammel-virksomheden Firedisko til at stå for musik og lys til forårets gymnasiefest.
På Firediskos hjemmeside blev man mødt med anbefalinger fra glade kunder og referencer fra prominente virksomheder. Men nu bliver der sået tvivl om virksomhedens troværdighed.
TV2 Østjylland har i samarbejde med TV Syd undersøgt oplysninger fra Firediskos hjemmeside. Og det viser sig blandt andet, at de glade mennesker, som har lagt billede og navn til positiv omtale af mobildiskoteket, slet ikke findes i virkeligheden.
- Det er jo at booste sig selv med lånte fjer. Det er jo at fremstille sig selv som værende kongerne af mobildiskoteker, og det hele kører bare. Det er det, det handler om for dem, og det gør de jo så ved at få de her forskellige mennesker til at udtale sig, som de så har opfundet, siger Peter Ladefoged, der er lektor og ekspert i markedsføring på Erhvervsakademi Aarhus.
Kort om Firedisko-sagen
Noget gik helt galt til en gymnasiefest i Horsens, hvor utallige elever endte med forbrændinger i øjne og hud. Læs mere her.
Firediskos direktør, Simon Ringholm, har efterfølgende beklaget og forklaret, at hændelsen formentlig skyldtes en revne i glasset i en UV-lamp. Sikkerhedsstyrelsen er gået ind i sagen og har stillet en række spørgsmål til ledelsen hos Firedisko om den pågældende lampe.
- Vi er kun glade for, at sagen bliver taget alvorligt, og at myndighederne interesserer sig for den. Vi skal til bunds i det her, og vi vil gerne vide, hvordan vi sikrer os, at det aldrig sker igen, sagde Simon Ringholm i den forbindelse til TV2 Østjylland.
Lampen er endvidere sendt til undersøgelse hos leverandøren i USA, oplyser Firedisko.
Glad kunde dukker op i sædbank
På firedisko.dk kan man se en række rosende omtaler og anmeldelser fra meget tilfredse kunder. Afsenderne har dog kun optrådt med billede og fornavn. Blandt andet en ung kvinde ved navn Louise, som kun har rosende ord til overs for virksomheden.
"Firedisko leverede ikke kun den fedeste musik og lys til vores fest, men deres bar var også en stor succes… Det var virkelig prikken over i'et på en allerede fantastisk fest", skriver hun.
På hjemmesiden møder man også 'Benjamin', som skriver:
"Det er ærgerligt, man ikke kan holde fest hver dag! Stod det til mig, havde jeg booket Firedisko til enhver begivenhed, hvor der var behov for lys og lyd! Jeg vender tilbage!”
En såkaldt reverse-image-search alene på billedet af 'Benjamin' giver 36 resultater. Og her viser det sig, at billedet er et modelbillede, der blandt andet også optræder på en polsk hjemmeside for varmedunke og hos en sædbank i New York.
- Han er om sig. Når man ser det her line-up, så virker det jo lidt som om, at det er en stock-photo-ting, som bliver brugt i alle mulige sammenhænge, vurderer markedsføringsekspert Peter Ladefoged.
TV2 Østjylland og TV Syd har undersøgt syv anbefalinger på Firediskos hjemmeside. I alle syv tilfælde var det fiktive personer, der har lagt navn og billede til anmeldelserne.
Erkender uægte billeder
Direktør i Firedisko, Simon Ringholm, erkender, at billederne, som var sat sammen med de anmeldelser, man kan læse på virksomhedens hjemmeside, ikke er ægte.
- Det eneste, der ikke findes, er deres billeder. Det er billeder, som vores internet-mand har smidt ind, for at det skulle se bedre ud. Det har jeg bedt ham om at tage ned, men anmeldelserne de findes, siger Simon Ringholm.
Det er jo klart, at det er et alvorligt problem, hvis man bruger falske anmeldelser
Mie Nancy Grouleff, jurist, Dansk Industri
Billederne er altså nu taget ned, viser en gennemgang. Men Simon Ringholm garanterer, at indholdet i anmeldelserne er ægte og oplyser, at det er et udpluk fra deres mange glade kunder. Det har han dog ikke ønsket at udlevere dokumentation for.
- Nej, jeg vil ikke grave mere ned i den her sag, for der er ikke noget at komme efter. Det er ærlig talt at spilde din og min tid, siger Simon Ringholm.
Tvivl om store samarbejder
Men kundeanmeldelserne på Firediskos hjemmeside er ikke det eneste, der springer i øjnene.
TV2 Østjylland har fået en anonymt tip og en række screenshots tilsendt sammen med en påstand om, at Firedisko skulle have brugt virksomhedslogoer fra kendte brands på deres hjemmeside under påskud af at have samarbejdet med dem og uden at have fået lov.
Det drejer sig blandt andet om Plantorama, Bilka, Bestseller og DHL, hvis logoer tidligere var at finde på Firediskos hjemmeside, men i dag er pillet af.
I en rundspørge til 12 af virksomheder, hvoraf 11 har svaret, svarer ni, at de ikke har haft et direkte samarbejde med Firedisko, og at de ikke var klar over, at deres logo blev brugt på mobildiskotekets hjemmeside.
- Vi har ikke haft et samarbejde med Firedisko, og da jeg blev bekendt med, at vores logo figurerede på deres hjemmeside, bad jeg dem om at få det fjernet, lyder det blandt andet fra Sisse Porse Norlyk, der er strategisk projektleder hos Plantorama.
Jurist: Det er et alvorligt problem
Brug af virksomheders logoer kan være problematisk på flere måder, vurderer jurist ved Dansk Industri Mie Nancy Grouleff, der dog understreger, at hun udtaler sig generelt.
- Varemærkeloven slår klart fast, at den virksomhed, som ejer et logo, er den virksomhed alene, der har retten til at bruge det. Hvis virksomheden gerne vil tillade, at andre skal bruge det, skal man indgå en aftale ved virksomheden. Markedsføringsloven forbyder blandt andet, at man vildleder forbrugerne ved for eksempel at udgive sig for, at have et samarbejde, man ikke har, siger hun.
Det er ingen sag, det er bare for at finde snavs
Simon Ringholm, direktør, Firedisko
Helt skidt er det, hvis en virksomhed oven i købet bruger kundeanmeldelser, som ikke er helt ægte. Det kan sætte forbrugerne i en svær situation, forklarer hun.
- Det er jo klart, at det er et alvorligt problem, hvis man bruger falske anmeldelser, da det kan få forbrugeren til at foretage et køb, de ellers ikke ville have gjort, siger Mie Nancy Grouleff.
Nægter at fremvise dokumentation
TV2 Østjylland har forelagt kritikken for Firediskos direktør, Simon Ringholm. Han oplyser, at virksomhedernes logoer er blevet fjernet fra hjemmesiden.
Men han gør det klart, at Firedisko har været hos de pågældende virksomheder.
- Da vi blev gjort opmærksom på det her, tog vi det hele ned, for at der ikke skulle være nogen tvivl. Men vi kan redegøre for, at vi har været hos alle virksomhederne, som har været på hjemmesiden, siger Simon Ringholm.
Den dokumentation vil direktøren dog ikke vise TV2 Østjylland.
- Nej, det er der ingen grund til. Det er ingen sag, det er bare for at finde snavs, siger han.
Firedisko har altså, ifølge direktøren, haft med virksomhederne at gøre.
At virksomhederne ikke kan genkende, at der har været et direkte samarbejde, kan, ifølge Simon Ringholm, simpelt forklares med, at virksomhederne kan have benyttet sig af en underleverandør til festerne og derfor ikke nødvendigvis ved, at Firedisko har været en del af det. Eller at virksomhederne har benyttet sig af en af hans andre virksomheder, som også beskæftiger sig med afvikling af events.
Men han gentager, at logoerne blev pillet af hjemmesiden med det samme, da det stod klart, at der ikke var grundlag for at have det liggende.
- Jeg har simpelthen ikke mere at tilføje til denne sag, siger han.
Simon Ringholm henviser også til Firediskos Facebook-side, hvor man, ifølge ham, kan se billeder af mange af de fester, de som mobildiskotek har været involveret i.