Frederik vil gerne blive i sin hjemby - men der skal gøres noget for studielivet

Flere uddannelsespladser skal de kommende år flyttes til de mindre byer. Men selvom Horsens er ivrig efter at få flere studerende til byen, møder planerne blandede reaktioner.

- Jeg kunne også godt forestille mig at studere her i Horsens, hvis den rette uddannelse var her.

Sådan lyder ordene fra en af de elever, der går i 2.g på Horsens Gymnasium.

For der er flere unge, der, ligesom Frederik Rand Kristensen, godt kunne tænke sig, at der kom flere uddannelser til de mindre byer.

Men en forsamling af demonstranter foran Aarhus Rådhus gav et klart billede af, at der også hersker en frygt for, at udflytningen vil være ensbetydende med en forringet faglig kvalitet.

Onsdag skulle uddannelsesstederne i de fire største byer nemlig komme med deres bud på, hvordan de vil rykke nogle af deres eksisterende studiepladser til mindre byer, hvilket fik de studerende i Aarhus til at demonstrere mod planerne om at udflytte uddannelser.

quote

Horsens er et af de steder, hvor vi tror på, at vi kan tiltrække nogle flere studerende.

Gitte Sommer Harrits, prorektor, VIA University College

De studerendes protest kommer i kølvandet på den brede politiske uddannelsesaftale, der skal sikre, at flere i fremtiden kan læse deres videregående uddannelser i mindre byer og på den måde styrke lokalsamfundene.

Men det betyder også, at der som udgangspunkt skal skæres ti procent af studieoptaget på de videregående uddannelser i Aarhus, København, Odense og Aalborg.

Skærmbillede 2022-01-13 kl. 11.16.52

For Aarhus Universitet betyder det, at der skal nedlægges 745 studiepladser - og af den grund må man lukke helt ned for syv uddannelser.

Faglighed trods udflytning

Mens de studerende protesterer i Aarhus, kan Via University College i Horsens blive en af de helt store vindere. Her lægger de nu op til, at der kan komme omkring 210 nye studiepladser på campus i Horsens.

Disse studiepladser fordeler sig på nye uddannelsesretninger som jordemor, bandagist, lærer og ledelse - samt flere studiepladser på den allerede oprettede pædagoguddannelse på Horsens-campus.

Og det er i den grad en plan, der er værd at sigte efter, mener prorektor på Via University College Gitte Sommer Harrits.

- Horsens er et af de steder, hvor vi tror på, at vi kan tiltrække nogle flere studerende. Og når vi flytter nye pladser et sted hen, handler det om, at vi kan tiltrække nogle studerende. Ellers er det ikke til nogen nytte, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Prorektor på VIA University College, Gitte Sommer Harrits, mener, at høj faglig kvalitet godt kan forenes med udflytningen.
Prorektor på VIA University College, Gitte Sommer Harrits, mener, at høj faglig kvalitet godt kan forenes med udflytningen.

Kan I godt sikre en høj kvalitet på de uddannelser, der nu rykker ud fra Aarhus?

- Det kan vi helt sikkert. Det har også været et vigtigt hensyn for os, og det er derfor, at vi fra starten har sagt, at vi ikke kommer til at lægge uddannelser i nye byer, vi kommer til at lægge dem på de campusser, vi har i forvejen.

- Og så sørger vi for et stærkt fagligt miljø eller et ophæng til et af de campusser, vi har, for lige netop at sikre fagligheden, for det er nemlig også vigtigt.

VIAs plan for uddannelser i 2022-2030 skal nu godkendes i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Men bliver den til virkelighed, får politikerne, ifølge gymnasieeleven Frederik Rand Kristensen, en ny og vigtig opgave at tage sig af.

- Der skal gøres noget for studielivet, så vi kan komme ud og gøre noget udover skolen også. For én ting er, at man kan studere det, man rigtig gerne vil, men en anden ting er også, at man rigtig gerne vil have et socialt liv ved siden af, og der skal være noget, man kan give sig til efter skole.