Kühnau fortsætter som formand for Region Midtjylland

Det blev til et tæt valg mellem rød og blå blok til regionsrådet. Ét mandat afgjorde valget til regionsrådet. Anders Kühnau forbliver formand og har tidligt onsdag morgen en konstitueringsaftale på plads.

Med et solidt flertal bag sig ved valget til Region Midtjylland fortsætter Anders Kühnau (S) som formand for Regionsrådet i regionen.

- Det er 28 mandater, der står bag mig, siger Anders Kühnau.

Efter stemmeoptællingen stod det klart, at Anders Kühnau ikke kunne danne flertal med røde stemmer alene. Han skulle derfor bejle til Psykiatri-Listen eller Kristendemokraterne, der hver fik et mandat og dermed kunne levere det mandat, der kunne tippe vægtskålen.

Efter en lang nats forhandlinger kunne Anders Kühnau dog onsdag morgen klokken 07.30 meddele, at han havde opbakning fra flere partier.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten.

Øvrige partier kan nå det endnu

De øvrige partier valgt til regionsrådet kan tilslutte sig aftalen senest fredag 19. november kl. 12.00, fremgår det af en pressemeddelelse onsdag morgen.

Samtidig står det klart, at Hanne Roed (R) bliver 1. næstformand, og Stine Damborg (K) bliver 2. næstformand.

Hele onsdagen skal der tælles personlige stemmer, og regionen forventer ikke at kunne sætte navne på alle 41 valgte før engang til aften eller i nat.

Selv om både Nye Borgerlige og Konservative fik kanonvalg kunne de altså ikke true den siddende formand. Særligt Konservative fik et godt valg og gik fra et mandat til seks.

Mandaterne i regionrådet fordelte sig således:

Smal konstituering

Historisk set har alle partierne, som har fået mandater, altid været med i konstituerigen i Region Midtjylland, men for første gang er det ikke lykkedes at indgå en bred konstitueringsaftale, lyder det onsdag morgen fra Anders Kühnau.

Tidligere på morgenen forlod Venstres Anders Gerner Christensen regionshuset i Viborg, og han var ikke glad for det udspil til en aftale, han var blevet præsenteret for af regionsrådsformanden.

- Det er så langt fra, som vi som det næststørste parti kunne forvente. Det var mere eller mindre take it or leave it. Vi har ikke haft mulighed for at kunne give input til forståelsespapirer eller nogle af de andre ting, vi godt kunne tænke os. Så enten tager vi det, eller også gør vi ikke, og i og med at det er så langt fra det, vi kan forvente som det næststørste parti i regionsrådet, så er vi simpelthen nødt til at skulle hjem og sove på det, siger Anders Gerner Christensen og efterlader dermed døren så lidt på klem til, at en smule lys måske stadig kan trænge ind.

Skænderi på trappen

Sent på natten var Anders Gerner ved at forlade regionshuset i ophidset tilstand. I bunden af en trappe mødte han TV2 ØSTJYLLANDs journalist, som fik sagen råt for usødet.

- Jamen han kalder mig jo ikke tilbage til forhandlingsbordet, for vi har slet ikke været ved det. Det er en journalistisk udlægning af sagen. Det har jo ingen gang på jorden. Så kunne han have skrevet en sms eller noget. Han har da mit nummer, kom det fra en ophidset Anders Gerner Christensen, der altså ikke var tilfreds med nattens forløb.

Imens stod Anders Kühnau på første sal og kiggede ned på modkandidaten, inden han til sidst bevægede sig ned for at strække hånden ud til Venstre-kandidaten, og efter lidt mundhuggeri for åbent kamera gik de sammen op ad trappen for at tale sammen i enrum.