Læge fik ide: Nu kan hospitaler forudsige antal indlagte med corona

En læge på Regionshospitalet Horsens har udviklet en model, der kan forudsige antal coronaindlæggelser på de enkelte hospitaler syv dage frem.

Til daglig tager narkoselæge Ulrick Skipper Espelund imod coronapatienter på intensivafdelingen på Regionshospitalet Horsens.

Det har givet ham en god idé.

For i sit arbejde er han blevet inspireret til at udvikle en prognosemodel, der kan forudsige, hvor mange coronapatienter, der kræver indlæggelse på de enkelte hospitaler syv dage frem.

- For mig som læge og mine kolleger er det rigtig vigtigt at vide, at der er nogle, der har tænkt foran, når der begynder at blive mangel på plads, siger afdelingslæge Ulrick Skipper Espelund til TV2 ØSTJYLLAND.

quote

Det kan være svært at spå om fremtiden. Men fra det øjeblik patienterne bliver podet positive, kommer der et signal, den her model kan opfange

Ulrick Skipper Espelund, narkoselæge, Regionshospitalet Horsens

Til fast brug

Modellen er blevet udviklet i samarbejde med AUH de seneste måneder. I dag er den så præcis, at den bruges fast af krisestaben i Region Midtjylland.

Ifølge lægefaglig direktør hos Region Midtjylland Nils Falk Bjerregaard er det en stor værdi at kunne tage udviklingen i opløbet.

- Hvis vi er i stand til at planlægge, vil vi også være i stand til at bruge ressourcerne på det rigtige, så vi ikke kommer til at have ubenyttet covid-kapacitet til at stå, og så vi heller ikke kommer til unødvendigt at aflyse patienter, som vi faktisk godt kunne have plads til at tage os af alligevel, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Begrænset til syv dage

I modellen bruges data om, hvor mange der er blevet testet positiv for coronavirus sammenholdt med viden om risikoen for behov for indlæggelse blandt andet på baggrund af alder og køn.

- For overhovedet at kunne lave modellen skal vi gætte en lille smule på, hvad der sker ude i fremtiden. Men vi vil helst holde os så konkrete som muligt og på fast grund. Det gør også, at vi er begrænsede i, hvor langt vi kan se frem, siger afdelingslæge Ulrick Skipper Espelund.

Så der er altså en risiko for, at der lige pludselig sker et eller andet, der gør, at jeres model ikke passer?

- Ja, det kan man sige. Det kan være svært at spå om fremtiden. Men fra det øjeblik patienterne bliver podet positive, kommer der et signal, den her model kan opfange. Så vil vi få et varsel, siger han.

Kan blive pressede igen

Når man ser indlæggelsestallene, tænker man måske, at det ikke er så mange, der er indlagte. Hvorfor er modellen nødvendig?

- Som det er lige nu med sygdomsudbredelsen, er der ikke meget brug for en model som den her. Lige nu er kapaciteten ikke presset. Men det var den i december og januar måned og også i foråret, og vi kan godt blive det igen, inden vaccinerne for alvor rulles ud, siger Ulrick Skipper Espelund.

- Kommer der en bølge, så fanger vi den. Jeg kan bare ikke gætte fire uger ud i fremtiden, hvad der sker. De skal helst podes, inden jeg kan se dem med den her model, siger han.