Max brød tabu: Nu vælter beskederne ind

Da 22-årige Max Bysted Nielsen for to år siden flyttede til Horsens, havde han svært ved at finde nye venner. Det har et Facebook-opslag nu vendt op og ned på.

Venneanmodninger og beskeder vælter i øjeblikket ind på 22-årige Max Bysted Nielsens Facebook-profil.

De kommer fra folk i Horsens, der gerne vil mødes og hænge ud med ham.

- Det er fantastisk. Det er helt overvældende, siger Max Bysted Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Men sådan har det ikke altid været.

Faktisk var det helt anderledes for blot en måned siden. Her skrev Max Bysted Nielsen et opslag på den lokale Facebook-gruppe ’Horsens’, hvor han søgte nye venner.

Sådan skrev Max Bysted Nielsen den 27. marts i Facebook-gruppen 'Horsens'. Siden har hans indbakke bugnet af beskeder.
Sådan skrev Max Bysted Nielsen den 27. marts i Facebook-gruppen 'Horsens'. Siden har hans indbakke bugnet af beskeder.
Foto: Tv2 Østjylland

Opslaget skrev han, fordi han kæmpede med at få nye venner, efter han for to år siden flyttede fra Hedensted til Horsens, hvor han skulle afslutte sin uddannelse.

- Jeg kendte ingen i Horsens, og jeg oplevede, det var svært at få venner på studiet. Der var stort set kun piger, og da jeg afsluttede uddannelsen sidste sommer, sluttede bekendtskaberne også til dem, jeg studerede med, siger han.

Mere alene under corona

Coronanedlukningen har heller ikke gjort det nemmere at møde nye mennesker.

En undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet viser, at knap hver fjerde ung i alderen 16-29 år føler sig ensomme under coronakrisen.

Det er en markant stigning fra før coronakrisen, hvor det gjaldt for hver tiende.

Max Bysted Nielsen kan også mærke, at han har siddet mere alene det forgangne år.

Før corona kom han ugentligt på en lokal brætspilscafe, men det har ikke været muligt under nedlukningen.

- Jeg begyndte at kede mig mere og mere, og så ender man tit med at sidde selv i sin lejlighed og lave ingenting, og det er lidt kedeligt, siger han.

Derfor skrev han Facebook-opslaget, som hurtigt viste sig at give pote. Beskederne begyndte at tikke ind.

- Jeg har fået over 240 likes og 151 svar. Ud af dem har der været nul negative svar.

Max søger venner
Foto: Privat foto

Og siden har der været stor interesse for at mødes med den nye horsensianer.

- Der var nogen, der inviterede mig til en fest. Det var nok nogen af de rareste mennesker, jeg har mødt, siger Max Bysted Nielsen.

Bobler med fælles interesser

I Horsens Kommune er de opmærksomme på, at flere unge har siddet alene under coronanedlukningen.

Derfor forsøger de at sætte fokus på ensomhed blandt unge gennem et nyt initiativ.

I Horsens Kommune er det under coronakrisen blevet muligt at oprette en gratis profil på portalen Boblberg, fortæller Kristina Rahbek Schmidt, der er udviklingskonsulent ved Sund By, Horsens Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote

Bare kom i gang. De fleste folk, jeg har mødt, er glade og klar.

Max Bysted Nielsen

Boblberg er en digital platform, hvor man kan oprette såkaldte ’bobler’, der fungerer som et interessefællesskab. Eksempelvis kan man oprette en læseklub, hvorefter andre med interesse for litteratur kan melde sig ind.

I Max’ tilfælde er han selv ude at opsøge kontakten. Er det et signal om, at Horsens Kommune ikke gør nok for ensomme unge?

- Jeg tænker, at det er et tegn på, at fællesskaberne har haft en anderledes tid under corona. Og at man skal være mere opsøgende, siger Kristina Rahbek Schmidt.

I samarbejde med brugerne har kommunen lavet en oversigt over alle de fællesskabende aktiviteter, man kan kobles på i Horsens.

’Bare kom i gang’

Max Bysted Nielsen har ikke benyttet sig af kommunens nye tilbud. I stedet har han selv rakt ud, og det har altså virket.

- Jeg skal også ses med flere i næste weekend. Og forhåbentligt mange flere. Der er mange i indbakken, der stadig venter på at få lavet en aftale. Så jeg håber, det kan lade sig gøre, siger han.

I folkeskolen havde Max Bysted Nielsen svært ved at få venner, og han beskriver sig selv som mobbeofferet nummer ét.
I folkeskolen havde Max Bysted Nielsen svært ved at få venner, og han beskriver sig selv som mobbeofferet nummer ét.
Foto: Tv2 Østjylland

I dag, hvor han sidder med en bugnende fyldt indbakke, er han glad for at han turde eftersøge nye venner på Facebook.

- Det giver mod på at møde verden og prøve at se, hvad der sker. Hvis du sidder på din flade, sker der ikke noget, siger han.

Derfor har han også en klar opfordring til andre, der sidder i en lignende situation.

- Bare kom i gang. De fleste folk, jeg har mødt, er glade og klar. Man skal selv bare turde, og det er nok det sværeste faktisk, siger Max Bysted Nielsen. 

5 råd til hvordan du få nye venner

Mindhelper, der er et er et website om mental sundhed målrettet unge, har sammensat fem råd til, hvordan man kan få nye venner:

  1. Øv dig i at smalltalke: Ifølge Mindhelper skal man øve sig på at smalltalke. Man kan eksempelvis spørge til andres yndlingsserie, weekend planer eller fritidsinteresse.
  2. Øv dig i at tage kontakt: - Sig noget. Gør det igen, tal med flere. Prøv igen i morgen, og gentag processen. Lige så stille vil du opdage, at du det bliver lettere og lettere for dig, skriver de.
  3. Spring ud i det: Mange kan være bange for at blive afvist, men det handler om at spørge sig selv om, hvad det værste der kan ske, er. Det kan tage rigtig lang tid, hvis man venter på at andre skal komme til en, og måske sker det aldrig. Derfor skal man bare springe ud i det. Man har med stor sandsynlighed ingenting at miste.
  4. Find andre, der interesserer sig for det samme som dig: Det kan være nemmere at møde andre, hvis de interesserer sig for det samme som en selv. Man kan eksempelvis mødes til en begivenhed, en sport, en hobby eller noget fjerde, som begge parter interesserer sig for.
  5. Opsøg steder, hvor du kan mødes med andre: Studenterhuse, studenterforeninger, ungdomsklubber, politiske partier, faglige arrangementer, spejderklubben. Der er mange steder, hvor du kan engagere dig og samtidig møde nye mennesker.


Kilde: Mindhelper