Rektor vil sende elever til afsluttende prøver

Eleverne på Hulvej Privatskole i Horsens skal til flere afsluttende prøver, selvom det kun er årskaraktererne, der tæller.

Noget af det vigtigste, niende og tiende klasseelever skal tage med sig fra folkeskolen, er, at de har lært at gå til mundtlige eksaminer.

Sådan lyder det fra Henrik Krog, der er skoleleder på Hulvej Privatskole i Horsens.

Derfor ærgrer det ham også, at regeringen den 6. april meldte ud, at afgangseksaminerne for folkeskolens ældste elever er aflyst og i stedet bliver erstattet af årskarakterer.

– Det er vigtigt for os, at vores elever bliver klædt bedst muligt på til at ramme en ungdomsuddannelse på et tidspunkt, og at de får fornemmelsen af, hvordan det er at gå til en mundtlig eksamen, siger Henrik Krog til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor har skolelederen i samarbejde med lærerne besluttet, at de ældste elever skal have muligheden for at afslutte deres obligatoriske fag - dansk, engelsk og naturfag - med en mundtlig prøve.

Hulvej Privatskole i Horsens har elever fra 0. til 10. klassetrin.
Hulvej Privatskole i Horsens har elever fra 0. til 10. klassetrin.
Foto: Hulvej Privatskole

Karakteren har ingen betydning, men det har prøven

Prøverne vil foregå online med elevernes lærer, og så vil der naturligvis falde en karakter. Karakteren vil dog ikke komme til at stå nogen steder, da det er elevernes årskarakterer, der har betydning i år.

Alligevel vil prøverne få en større betydning for eleverne fremadrettet, lyder det fra rektoren.

quote

Prøver i sig selv har ingen værdi, men det har udviklingen, og da eleverne vil blive målt på, om de kan gå til mundtlige eksaminer fremadrettet, er det en vigtig erfaring at have med sig.

Henrik Krog, skoleleder, Hulvej Privatskole

– Det er både en faglig rejse og en dannelses rejse at gå i grundskole, og en del af rejsen handler om, at man skal nå frem til en destination, som hedder prøveaflæggelse, siger Henrik Krog til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

– Prøver i sig selv har ingen værdi, men det har udviklingen, og da eleverne vil blive målt på, om de kan gå til mundtlige eksaminer fremadrettet, er det en vigtig erfaring at have med sig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Henrik Krog er skoleleder på Hulvej Privatskole.
Henrik Krog er skoleleder på Hulvej Privatskole.
Foto: Privatfoto

Derudover er skolens ønske også, at de mundtlige eksaminer kan give eleverne et billede af, hvordan de klarer sig til en mundtlig eksamen.

– Vi håber også, at prøverne kan være med til at motivere eleverne til det sidste. Online-undervisningen gør det svært at motivere eleverne, men med de afsluttende prøver har de et endeligt mål, som forhåbentlig kan holde deres gejst oppe, siger Henrik Krog til TV2 ØSTJYLLAND.

Prøverne kan undgås

Hulvej Privatskole ønsker ikke at tvinge eleverne til at tage de afsluttende prøver, da det netop ikke er et krav fra regeringens side.

Derfor kan elever, som af den ene eller anden årsag ikke har lyst til at deltage, undgå at gå op til prøverne. Det kræver blot, at forældrene meddeler det til skolen.

– Vi går ud fra, at alle afgangseleverne deltager til prøverne, og vi har heldigvis også fået god feedback på, at vi har valgt at give eleverne den her mulighed, siger Henrik Krog til TV2 ØSTJYLLAND.

Elevernes afsluttende prøver vil blive afviklet i midten af juni.

Fællesskabet i folkeskolen ældste klasser sættes på spil, og de svageste elever risikerer at blive hægtet af, hvis undervisningen skal foregå virtuelt frem til den anden side af sommerferien - lyder det fra en østjysk politiker.
Fællesskabet i folkeskolen ældste klasser sættes på spil, og de svageste elever risikerer at blive hægtet af, hvis undervisningen skal foregå virtuelt frem til den anden side af sommerferien - lyder det fra en østjysk politiker.
Foto: TV2 Østjylland

Politiker i opråb

Skolelederen på Hulvej Privatskole, Henrik Krog, er langt fra den eneste i Østjylland, der mener, at det er vigtigt, at de ældste elever får en god afslutning, inden de afslutter folkeskolen eller blot går på sommerferie.

I går udtalte formanden for Børne- og Ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Nikolajsen (SF), til TV2 ØSTJYLLAND, at det er afgørende, at 6.-10-klasserne kommer i skole inden sommerferien.

quote

Eleverne mangler fællesskab og direkte kontakt med læreren. Elever, der har svært ved at følge med eller ikke har hjemmeopbakning, hægtes lige så stille af, så der er behov for, at man i et eller andet omfang mødes igen inden sommerferien.

Mads Nikolajsen (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Norddjurs Kommune

– Jeg er imponeret over, hvor godt fjernundervisningen er lykkedes indtil nu. Men jo længere tid der går, jo mindre virker den, sagde Mads Nikolajsen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsatte:

– Eleverne mangler fællesskab og direkte kontakt med læreren. Elever, der har svært ved at følge med eller ikke har hjemmeopbakning, hægtes lige så stille af, så der er behov for, at man i et eller andet omfang mødes igen inden sommerferien, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.

Mads Nikolajsen (SF) håber, at det i højere grad kan blive op til den enkelte kommune, hvordan de forvalter en delvis genåbning for udskolingen inden sommerferien.
Mads Nikolajsen (SF) håber, at det i højere grad kan blive op til den enkelte kommune, hvordan de forvalter en delvis genåbning for udskolingen inden sommerferien.
Foto: Thomas Gam Nielsen

"Kommuner bør få mere ansvar"

Han foreslår konkret, at man fra regeringens side åbner for, at kommuner og skoler til en vis grad selv kan vurdere, hvordan det kan komme til at ske.

– Jeg håber, at man får eleverne tilbage i skolen fra den 10. maj. Gerne på skift, gerne kun to dage om ugen i en eller anden form for rotation og gerne udendørs. Men de skal ikke være uden deres vante fællesskab fra marts til august, siger han.

Kredsformand i Djurs Lærerforening, Lisbeth Bøwes, anerkender problematikken, men mener, at man skal tage processen et skridt ad gangen.

– Vi er nødt til at sige ro på. Det var i forvejen en kæmpe opgave for lærerne, eleverne og skolerne, da man i går åbnede for de yngre elever i Norddjurs Kommune. Vi er nødt til at vente og se, hvilke erfaringer vi kan tage med videre, og hvad der så kan blive næste skridt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Mads Nikolajsens opråb kommer i kølvandet på, at der blandt Christiansborg-politikere og skoleledere på det seneste har bredt sig en form for konsensus om, at det ikke er muligt at genåbne for 6. og 10-klasserne inden sommerferien.