Stor utilfredshed med lokal nedlukning: Borgmester vil have kigget på reglerne

Sønderbro Sogn i Horsens er blevet ramt af en lokal nedlukning, men det vækker undren hos politikere og erhvervsdrivende. De mener, reglerne rammer skævt.

For høje smittetal har lukket Sønderbro Sogn i Horsens ned, ganske kort efter alting igen fik lov at åbne. Reglerne fungerer dog ikke efter hensigten. Det mener både erhvervsdrivende, politikere og dem, vi mødte i et fitnesscenter i dag.

En af dem, det rammer, er Martin Ravn. Udover at være 1. viceborgmester i byen er han også indehaver at et spritnyt padeltenniscenter, der åbnede for første gang i torsdags.

Allerede nu må han dog lukke døren for horsensianere, der vil ud at svinge ketsjeren.

- Umiddelbart har vi svært ved at se, det giver mening. Vi har 2.000 kvm. – fordelt på fem baner – der kan være 18 mennesker herinde på en gang, når banerne er fyldte, og der bliver spillet, siger Martin Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

Martin Ravn er valgt for Venstre i byrådet i Horsens.
Martin Ravn er valgt for Venstre i byrådet i Horsens.
Foto: TV 2 Østjylland.

Det er også en problemstilling, byens borgmester, Peter Sørensen (S), er opmærksom på. Han har blandt andet forsøgt at søge dispensation til, at sognets biograf kunne holde åbent, efter kulturministeriet lørdag udstedte påbud om at lukke kulturinstitutioner.

- Vi har fået klar besked lørdag morgen om, at alt skal lukke ned. Det kan være svært at forklare vores borgere, når to procent af de besøgende i biografen er fra Sønderbro – resten kommer fra hele kommunen, siger Peter Sørensen.

Uddannelser får dispensation

Andre har dog været heldigere. Uddannelsesinstitutioner som HF og VUC har fået dispensation og åbner på mandag, da det hovedsagligt drejer sig om unge mennesker, der ikke kun bor i Sønderbro Sogn.

- Udfordringen i så stort et sogn med næsten 8000 mennesker, hvor de smittede bor spredt ud på mange adresser, er, at det kan ramme skævt, siger Peter Sørensen.

I centret kigger man da også misundeligt på dispensationen.

- Vores center er jo heller ikke kun for folk fra Sønderbro Sogn, siger Martin Ravn.

Fitness flytter kunderne

Også fitness-kæden Fit og Sund er blevet påvirket af nedlukningen. De har måttet lukke deres center på Høgh Guldbergs Gade, mens kædens andre centre fortsat er åbne – også for dem, der normalt kommer i det lukkede center.

- Det er sindssygt mærkeligt. Hvorfor lukke det ned, hvis de andre centre er åbne? Luk dem alle, hvis der skal lukkes ned. Det får bare flere mennesker herover, og så er der større smittespredning, siger David Essa fra Horsens.

Fit og Sund har flere andre centre i Horsens, der ikke er lukkede.
Fit og Sund har flere andre centre i Horsens, der ikke er lukkede.
Foto: TV 2 Østjylland

De mange nedlukninger er da også et problem, mener borgmesteren. Reglerne er simpelthen ikke skruet optimalt sammen.

- En gang i mellem giver reglerne anledning til, at vi skal reflektere over dem og tænke over, om de skal justeres. Det synes jeg, der er en god anledning til her, siger Peter Sørensen.

Som udgangspunkt betyder en lokal nedlukning, at alle grundskoler, SFO'er og klubtilbud, ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner samt lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, og lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter på Kulturministeriets område, lukkes.