Fængselsbetjente forudser bande-lig i gangene
Bandekonflikten er ude af kontrol i landets fængsler og kan ende med lig i gangene, lyder meldingen fra Enner Mark fængslet ved Horsens.
Voldelige overfald med filede tandbørster, gryder og alt andet, der er tungt samt den utrygge stemning, der følger med, præger i øjeblikket det, der ellers bliver kaldt det sikreste fængsel i Norden.
Enner Mark-fængslet ved Horsens rummer et af landets tre bandeafsnit, og her er bandekonflikten så langt ude af kontrol, at fængselsbetjentene frygter, at det kan ende med lig i gangene, hvis der ikke bliver gjort noget.
Det fortæller tre fængselsbetjente, der har valgt at stå frem med deres historie, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er trusler, og det er overfald, der nærmest er blevet hverdag. Jeg har været fængselsbetjent i 23 år, og jeg har aldrig set det værre, siger Jes, der er fængselsbetjent og arbejds- og miljørepræsentant på afdeling E, en bandeafdeling, på Enner Mark fængslet til TV2 ØSTJYLLAND.
De tre vagter har ikke ønsket, at deres efternavne kom frem.
Jes’ kollega Tue, der er på afdeling C, hvor der både sidder bandemedlemmer og andre indsatte, er bange for, at det ender galt.
- Det er eskaleret fuldstændig med banderne, og der er vold og trusler i fængslerne som aldrig set før. Jeg er bange for, at der kommer lig på bordet en dag, siger Tue, og de to møder opbakning fra en tredje fængselsbetjent, Steffen, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med.
Vi er gode til at løse vores opgaver, men vi skal også have ressourcerne til at kunne gøre det.
Maj-Britt, tillidsrepræsentant,Enner Mark Fængsel
For de tre betjente er bægeret ved at flyde over.
- Ser vi mere vold og trusler mod personalet, er jeg klar til at finde et andet arbejde. Jeg ønsker ikke at være en del af det længere så, siger fængselsbetjenten Tue.
Mere mandskab er ifølge ansatte og ledelse den eneste løsning til at hamle op med banderne.
- Vi er gode til at løse vores opgaver, men vi skal også have ressourcerne til at kunne gøre det, siger Maj-Britt, der er tillidsrepræsentant på Enner Mark Fængsel.
De ressourcer skal komme fra politisk side. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ikke ønsket at stille op til interview, men han skriver i en e-mail til TV2 ØSTJYLLAND:
"Banderne må under ingen omstændigheder tage styring i fængslerne. Vi lytter selvfølgelig til gode forslag fra Fængselsforbundet, og når vi til efteråret skal forhandle en ny aftale om Kriminalforsorgens økonomi, synes jeg, at det vil være naturligt, at vi også tager en drøftelse af håndteringen af banderne i fængslerne. Der er allerede i dag en lang række restriktioner for LTF'ere (medlemmer af banden Loyal to Familia, red.), og jeg ved, at Kriminalforsorgen også er i gang med at se på, om vi kan gøre endnu mere på dette vigtige område. Det vil jeg gerne drøfte med partierne."
Også Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre, vil skride ind mod bandernes hærgen i fængslerne. Han vil også drøfte det ved kommende forhandlinger til efteråret.
- Personligt kunne jeg forestille mig, at der skulle ske endnu mere sektionering, så banderne blev opløst inde i fængslet. Det indebærer nogle praktiske problemer med fængslerne rundt om i Danmark og sikkert også i forbindelse med personalesituationen, men noget er vi nødt til at gøre ved det – det er der slet ikke nogen tvivl om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han siger, at bandemedlemmerne "i vidt omfang er de her mennesker udenfor pædagogisk rækkevidde", men at der selvfølgelig trods det både bliver og fortsat skal blive igangsat rehabiliteringsinitiativer.