54 nye solcelleparker på vej til Syd- og Sønderjylland - se planerne for din kommune her

Der er planer om at opføre solcelleanlæg på 239 km2 åbent land i Danmark i de kommende år. I TV SYDs 14 kommuner vil de 54 planlagte solcelleparker fylde i alt 54,1 kvadratkilometer.

Over hele Danmark er der planer om nye solcelleanlæg.

Solcelleanlæg er blevet billigere at sætte op og nemmere at tjene penge på. Derfor hersker der lige nu en form for guldfeber rundt om i landet, hvor investorer og udviklere står i kø for at forvandle landbrugsjord til enorme solcelleanlæg.

En opgørelse foretaget af analysefirmaet Kaas og Mulvad for TV 2 viser, at der lige nu er planer om at opføre solcelleanlæg i en hidtil uset skala.

På landsplan er der ifølge Kaas og Mulvad planer om at opføre solcelleanlæg på 239 km2 åbent land - til sammenligning er Møn 218 km2. I dag eksisterer der kun solcelleanlæg på seks km2.

54 af de i alt 239 kvadratkilometer solcelleanlæg kommer efter planen til at ligge i TV SYDs sendeområde og kommer til at kunne forsyne 1.325.420 husstande med strøm.

Overblik over planlagte solcelleparker i Syd- og Sønderjylland

Se planerne for resten af landets 98 kommuner her.

Solcelleanlæg møder modstand

Det er endnu usikkert, hvor mange af planerne, der bliver en realitet, skriver TV 2. En plan kan for eksempel blive lagt ned grundet miljøhensyn, manglende godkendelser eller manglende opbakning fra lokalsamfundet.

quote

Når vi kører en tur på landevejen og kigger ud over de åbne landskaber, så er vi vant til at se en kornmark eller en rapsmark. Nu vil det være solcelleanlæg, vi kommer til at se.

Heidi Printzen, talskvinde, Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

Rundt om i landet møder de mange planer om enorme solcelleanlæg i det åbne land nemlig modstand i lokalsamfundene. Og en del af modstanderne har samlet sig i den nationale sammenslutning Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

- Det er er helt vildt, at der er så mange anlæg, der popper op overalt i hele Danmark. Det vil forandre Danmarks landskab for evigt - i hvert fald i forhold til det, vi kender i dag, siger Heidi Printzen, der er talskvinde for Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

Hun mener, det er problematisk, at der er planlagt solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.

- Jeg tænker, det er trist. Når vi kører en tur på landevejen og kigger ud over de åbne landskaber, så er vi vant til at se en kornmark eller en rapsmark. Nu vil det være solcelleanlæg, vi kommer til at se. Det er jo vanvittigt store arealer, det drejer sig om - og det betyder, at vi slet ikke får den oplevelse i vores landskaber, som vi plejer at have, siger Heidi Printzen.

Hun foreslår, at man i stedet placerer de store solcelleanlæg, der har en typisk levetid på 30 år, på tagene af industribygninger, langs motorveje og jernbaner eller i industrikvarterer.

- Jeg synes i hvert fald, at man skal sørge for, at man ikke får lavet en skævvridning af Danmark, hvor man får lagt solcellerne ude på landet, hvor vi ikke rigtig kan bruge strømmen og så kan de sidde i København og stikke en glorificeret stikkontakt ind og få hentet grøn strøm ud, siger Heidi Printzen.

Det går for langsomt

Hos Dansk Energi, der er energiselskabernes interesseorganisation, mener man modsat ikke, at det er problematisk, at der er planer om solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.

- Det lyder rigtigt fint, men det vi skal have fokus på er, at de rent også kommer op at stå. Det går faktisk ikke stærkt nok, mener Kristine Grunnet, der er branchechef i Dansk Energi.

Kristine Grunnet fra Dansk Energi peger på, at Danmark frem mod 2030 har brug for at fordoble sin produktion af grøn strøm, så der er brug for solcelleanlæggene for at klimamålene. Og dermed er de mange planer om enorme solcelleanlæg nødvendige.

- Det er det, vi har brug for, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Vi står over for en elektrificering, og det er vigtigt, at vi har grøn strøm, når vi sætter os ind i vores elbiler, siger Kristine Grunnet.

Fanø og Fredericia Kommuner er de eneste her i landsdelen, der hverken har solcelleanlæg over 1 hektar eller har planer om etablere dem.