Bliver du ikke smittet, mens alle omkring dig har corona? Det kan nyt studie måske forklare

Der kan være flere årsager til, at man ikke bliver smittet, selvom man er nærkontakt. En af dem er forkølelse, viser nyt studie.

I øjeblikket vælter sygemeldinger ind på arbejdspladser i hele landet.

Med omkring 50.000 registrerede smittede dagligt – og et mørketal, der formentlig er to til fire gange højere – er det sikkert et spørgsmål om tid, før man selv får covid-19.

Eller hvad?

For en del danskere har oplevet, at deres kæreste, venner og familie alle bliver smittet, men at de selv går fri. Også selvom de er sammen med personerne, mens de er syge og har symptomer.

Men det kan der være en forklaring på.

Et studie, der er blevet offentliggjort i januar 2022, har undersøgt, hvorfor nogle mennesker ikke får covid-19.

Og det kan tilsyneladende skyldes almen forkølelse forårsaget af en anden type coronavirus end den, der er omdrejningspunkt i pandemien - og det kan i nogle tilfælde give immunitet.

Resultatet er interessant, men ikke helt overraskende, lyder det fra professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan.

- Der kan godt være en bred vifte af danskere, der har en vis immunitet fra coronavirus-forkølelse, siger han med det forbehold, at ingen ved, hvor mange der reelt har det.

Flere typer coronavirus

I folkemunde kaldes virussen, der har opslugt verden de seneste to år, som bekendt coronavirus. Men reelt er navnet SARS-CoV-2.

Der findes nemlig mange typer coronavirus, og flere af dem kan forårsage forkølelse - og har i øvrigt gjort det længe før denne coronavirus-pandemi.

Netop coronavirus-forkølelse kan være en af årsagerne til, at nogle ikke bliver syge efter mødet med SARS-CoV-2, forklarer Søren Riis Paludan.

- De, der ikke tester positive efter kraftig eksponering, har nogle T-celler, som reagerer mod en række coronavirus. Noget tyder endda på, at de har betydelig immunitet mod SARS-CoV-2.

T-cellerne er ligesom antistoffer en del af kroppens immunforsvar, der beskytter os mod sygdom. T-celler og antistoffer er centrale for den del af immunforsvaret, som giver langvarig beskyttende immunitet, siger Søren Riis Paludan.

- Det kan godt være et ganske betydeligt antal mennesker, der har en vis grad af immunitet. Men det kan være, at jeg har i lav grad, og du har i høj grad. Det fås i alle varianter.

Studiet har undersøgt 52 mennesker, og derfor er det ikke et bevis på, at mange mennesker er beskyttet, siger Søren Riis Paludan.

Men han mener alligevel, at studiet har betydning.

- Det er ikke eksotisk at få en coronavirus-forkølelse. Det er normalt. Så hvis man kan få beskyttelse mod SARS-CoV-2 af det, er det selvfølgelig interessant.

Vacciner spiller stor rolle

Når man snakker immunitet, er man også nødt til at snakke om coronavaccinerne.

Den storstilede vaccineindsats har været uden sammenligning, og den spiller en stor rolle i, at nogle ikke bliver smittet, selvom folk omkring dem er det, siger Søren Riis Paludan.

- Jeg er overbevist om, at flertallet skyldes, at man har fået vaccinen. Men der er jo en tidsfaktor, hvor den virker bedst i perioden lige efter

Selvom vaccinerne ikke garanterer beskyttelse mod at blive smittet, men i større omfang giver beskyttelse mod at blive alvorligt syg, er også graden af immunitet fra vaccinerne forskellig fra person til person.

- Mange får en vaccinerespons, som er stærk nok til at beskytte 100 procent mod sygdom. Så vil de ikke opleve, at de bliver syge, selvom de er smittet, siger han og tilføjer:

- Fordi vi tester som død og djævel, vil mange teste positive, men uden test ville de ikke vide, at de var smittede.

Nogle er heldige

Der er mange teorier om coronavirus og vaccinerne i omløb.

Derfor mener Søren Riis Paludan, det er vigtigt at understrege, at det nye studie ikke betyder, at man bare skal blive forkølet for at få immunitet.

Tværtimod er coronavirus-forkølelse blot én i en række af forkølelsestyper.

Samtidig betyder det ikke, at man har immunitet, bare fordi man har undgået smitten indtil nu.

- Nogle er bare heldige, og det skal man altid huske med sådan noget her. Man kan ikke sige, at et enkelt eksempel er et bevis. Det er det, som konspirationsteorier er lavet af, siger han.