20211117-010855-L-1920x1280we

Borgmester gik i seng i vrede - da han vågnede, var det for sent

Den siddende borgmester i Tønder vandt en knusende valgsejr over sit gamle parti. Alligevel tabte han borgmesterposten efter en lang nats venten.

Klokken 3:09 natten til onsdag fik valgets store sejrherre i Tønder, Henrik Frandsen fra Tønder Listen, en SMS.

Beskeden var en indbydelse til et møde om, hvordan magten skulle fordeles i det nyvalgte byråd.

På det tidspunkt lå Henrik Frandsen i sin seng på værelse 305 på Hotel Tønderhus, der ligger skråt overfor rådhuset.

Han havde forladt rådhuset efter en valgdag, der både havde budt på store triumfer og voldsomme frustrationer.

Men de fleste andre byrådspolitikere var stadig lysvågne.

Og mindre end en time senere kunne borgmesterkandidaten fra Slesvigsk Parti, Jørgen Popp Petersen, stille sig op på rådhusets trappe og annoncere, at han havde opbakning fra 21 af byrådets 31 medlemmer til at blive kommunens nye borgmester.

Sent natten til onsdag kunne Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti fortælle medierne, at et flertal pegede på ham.
Sent natten til onsdag kunne Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti fortælle medierne, at et flertal pegede på ham.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Foran en lukket dør

Tønderlisten nåede aldrig at komme med i konstitueringsforhandlingerne, men måtte vente forgæves i fire timer.

Tidligere på aftenen, da Tønder Listens gruppeformand Anita Uggerholdt Eriksen forsøgte at komme ind til forhandlingerne i Socialdemokratiets gruppeværelse på rådhuset, blev hun meget bestemt afvist.

- Hun ville med ind i lokalet, men blev skubbet ud igen. Døren blev lukket, og selv om hun forsøgte en gang til, så kom hun ikke ind, fortæller Henrik Frandsen.

På valgnatten blev der forhandlet uden Henrik Frandsen, der havde god tid til at forklare medierne om den situation, hans og hans lokalliste var havnet i .
På valgnatten blev der forhandlet uden Henrik Frandsen, der havde god tid til at forklare medierne om den situation, hans og hans lokalliste var havnet i .
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Flertallet valgte at se bort fra, at Tønder Listen var valget store sejrherre med ni mandater. Og at den siddende borgmester Henrik Frandsen havde fået et kanonvalg, hvor næsten hver femte vælger i Tønder havde stemt personligt på ham.

Til Henrik Frandsens store fortrydelse:

- De har en moralsk forpligtelse til at tage os med i forhandlingerne. Det ser ikke godt ud overfor vælgerne, konstaterede han.

Men ”det er spillets regler”, som den socialdemokratiske socialudvalgsformand Peter Christensen, der deltog i en del af mødet i det socialdemokratiske gruppeværelse, udtrykker det dagen derpå:

- Henrik Frandsen har fået et meget fint valg. Og al respekt for det. Men flokken af mandater, der ville noget andet, var større, siger han.

Splittelse i Venstre

Baggrunden for den dramatiske valgnat på Tønder Rådhus skal findes sidste år.

Dengang var Venstre kommunens altdominerende parti, der ved kommunalvalget i 2017 havde fået næsten 45 procent af stemmerne og 15 mandater i byrådet.

I 2020 valgte Venstre i Tønder Martin Iversen som ny spidskandidat i stedet for den siddende borgmester Henrik Frandsen. Det startede den splittelse, der førte til dannelsen af Tønder Listen.
I 2020 valgte Venstre i Tønder Martin Iversen som ny spidskandidat i stedet for den siddende borgmester Henrik Frandsen. Det startede den splittelse, der førte til dannelsen af Tønder Listen.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Men så revnede partiet midt over, da et flertal i partiforeningen tog en drastisk beslutning: Man ville ikke have partiets siddende borgmester som spidskandidat ved næste valg.

Resultatet blev, at borgmester Henrik Frandsen og fem andre Venstrefolk forlod deres parti og stiftede Tønder Listen.

Siden har samarbejdet mellem borgmesterens lokalliste og Venstre i kommunen været ganske anstrengt.

Aftale: Vi stikker hovederne sammen

Det var baggrunden for, at flertallet af byrådets andre partier indgik en aftale: Så snart mandatfordelingen var kendt på valgnatten, ville de stikke hovederne sammen – uden Venstre og Tønder Listen.

- Vi havde aftalt, at vi ville se hinanden i øjnene og undersøge, om der kunne findes en anden borgmester end en venstremand. Og når jeg siger venstremand, så mener jeg både dem, der er valgt for Venstre, og dem der er valgt for Tønder Listen, siger socialdemokraten Peter Christensen.

Venstre, der var gået fra 15 til bare seks mandater, valgte overraskende at deltage blandt de partier, der ville sondere terrænet for en helt ny borgmester.

- De inviterede nærmest sig selv, siger Peter Christensen.

Ventede i timevis

Tønder Listen ville de andre partier derimod ikke have med.

For efter den store valgsejr var der ingen grund til at tro, at de ville være med til at udpege en borgmester fra et af de andre partier.

Så mens forhandlingerne fortsatte, måtte Tønder Listen vente udenfor.

Timerne gik.

Omkring 2:30 om natten besluttede Henrik Frandsen, at nu måtte det være nok.

I rådhusets hal samlede han medierne en sidste gang og meddelte, at nu havde man opgivet at blive en del af forhandlingerne.

Han ville gå hjem i seng.

Et tilbud til en sovende mand

3:09 kom indbydelsen så – på den famøse SMS – men da var det for sent.

Og kort før klokken 04 kunne Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti så erklære sig som ny borgmester, mens de andre partiers forhandlere klappede bag ham.

- Vi anerkender fuldt og helt, at Tønder Listen har haft et godt valg. Vi har kontaktet borgmester Frandsen for kort tid siden. Men vi har ikke fået nogen tilbagemelding, så vi har ikke kunnet forhandle med dem, sagde Jørgen Popp Petersen fra rådhusets trappe.

Henrik Frandsen så først sin SMS klokken 6:45 onsdag morgen, og ”da er løbet kørt”, som han udtrykker det:

- Det er ikke et ærligt forsøg. Det nytter jo ikke at tilbyde et møde til en mand, der ligger og sover.