Chef for Forsvarskommandoen: - Jeg synes, det har givet mening hver eneste gang

Danmark markerer søndag flagdag for vores udsendte. Det foregår blandt andet i Haderslev.

Det officielle Danmark anerkender søndag de udsendtes indsats og mindes de faldne.

Dagen igennem er der markeringer i blandt andet Haderslev og København med deltagelse af blandt andre kronprinsparret og statsministeren.

I Haderslev begyndte det officielle program på byens kaserne. Herfra marcherede et regiment til Haderslev Domkirke, hvor der blev afholdt gudstjeneste.

Chef for Forsvarskommandoen generalløjtnant Kenneth Pedersen fortæller, at dagen betyder rigtig meget.

- Det er bred anerkendelse, også til de pårørende, der jo ofte har det hårdeste job, siger han.

Kenneth Pedersen har selv været udsendt i Afghanistan, og han mener, at det er naturligt, at krigen i Afghanistan fylder meget på denne dag.

Chef for Forsvarskommandoen generalløjtnant Kenneth Pedersen var en af talerne ved markeringen i Haderslev.
Chef for Forsvarskommandoen generalløjtnant Kenneth Pedersen var en af talerne ved markeringen i Haderslev.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Han har tidligere udtalt, at det var et dumt spørgsmål at stille, om det var det hele værd, fordi der er for mange facetter.

- For en familie, der har mistet en søn eller datter, er det svært at sige, når det er et tab, som man aldrig kommer over. Jeg kan tage udgangspunkt i mig selv. Jeg synes, det har givet masser af mening hver eneste gang, jeg har været der, siger Kenneth Pedersen.

Klar til parade i Haderslev jasc_20210905_101904
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Også feltpræst Jacob B. Joensen deltager i flagdagen i Haderslev.

Han fortæller, at dagen for ham betyder, at både nuværende og tidligere soldater kan mindes om, at vi er indlejret i samfundsfællesskab, og at den bredere befolkning mindes om, at vi har udsendte i verden.

Det regiment, hvor Jacob B. Joensen er feltpræst, har endnu ikke været udsendt, men han har talt med andre kollegaer. Han har selv været udstationeret i Afghanistan som ambulancemand og oplever, at situationen i landet vækker mange følelser.

På spørgsmålet, om det har været det hele værd, svarer han:

- Det er svært at svare på. Jeg har ikke draget min endelige konklusion endnu. Det er stadig for tæt på, selvom det er 10 år siden, jeg var dernede. Jeg håber, vores indsats har været med til at så nogle frø i befolkningen i Helmand-provinsen. som på en eller anden måde forløses senere hen.

Også Tom Wolf er mødt frem. Han var udsendt til Cypern i 1967 og er i dag i hjemmeværnet. 

- Man kan huske alle sine kammerater, der var med dengang. Det er en ære, synes jeg, så jeg vil gerne deltage, siger han