Danmark stopper brugen af AstraZeneca

Flere medier erfarede tidligere i dag, at man ville stoppe brugen af AstraZeneca. Det er nu bekræftet af Sundhedsstyrelsen.

Opdateres...

Vaccinen fra AstraZeneca droppes nu helt i Danmark og er skrevet ud af det samlede vaccinationsprogram. Det bekræfter direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde.

Derudover skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse:

- Der er sammenhæng mellem tilfælde af sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, blødning og lavt antal blodplader og covid-19 vaccinen fra AstraZeneca (Vaxzevria®). Sammenholdt med at der er en god kontrol med covid-19 epidemien i Danmark, og at der er andre tilgængelige vacciner mod covid-19, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte vaccinationen mod covid-19 uden vaccinen fra AstraZeneca.

Vaccinerede tilbydes ny vaccine

Sundhedsstyrelsens beslutning betyder, at alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca bliver aflyst. 

De personer, der har modtaget 1. vaccination med AstraZeneca, vil senere modtage tilbud om vaccination med en anden vaccine.

Det drejer sig om ca. 149.000 borgere i Danmark.

Vaccinekalender skubbes tre uger

Alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt to vaccinestik den sidste uge i juni, viser ny vaccinekalender.

Det er en udskydelse på tre uger, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Samtidig er forventningen, at alle over 16 år er vaccineret i den første uge af august.

Sammenhæng undersøges

De første og længe ventede vaccinedoser fra det svensk-britiske medicinalfirma blev leveret herhjemme i februar, men siden 11. marts har vaccinen dog været sat helt på pause i Danmark, mens undersøgelser om en mulig sammenhæng mellem vaccinen og sjældne, men alvorlige, blodpropper har stået på.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fortsatte længe med at anbefale brugen af AstraZeneca på trods af, at flere lande i Europa satte vaccinen på pause.

I sidste uge var beskeden fra EMA dog, at der er en mulig sammenhæng mellem den og de sjældne blodpropper.

Alligevel anbefaler agenturet, at medlemslandene fortsætter brugen af vaccinen, fordi fordelene ved at få vaccineret den europæiske befolkning opvejer risici, lød det.

Desuden anser EMA fortsat bivirkningerne som værende "meget sjældne".

På dagens pressemøde fortæller enhedschef hos Lægemiddelsstyrelsen, Tanja Erichsen, at man ikke er uenig med EMA om, at vaccinen har flere fordele end ulemper. 

Kan vende tilbage

Selvom man nu stoppet brugen af AstraZeneca, kan den vende tilbage, skriver Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen. 

- Vi er grundlæggende enig med EMAs vurdering vedrørende AstraZeneca vaccinen. Derfor er det vigtigt at understrege, at det stadig er en godkendt vaccine. Og jeg forstår godt, hvis andre lande, der er i en anden situation end os, vælger at fortsætte brugen. Hvis vi i Danmark stod i en helt anden situation med f.eks. en voldsom 3. bølge og et presset sundhedsvæsen, og hvor vi ikke var nået så langt i vores udrulning af vacciner, så ville jeg ikke tøve med at bruge vaccinen, også selvom der var sjældne, men alvorlige komplikationer ved brugen, siger Søren Brostrøm.