Danske smittede, indlagte og døde fordoblet på seks uger – men hvordan bliver de næste seks?

Ifølge eksperter ser det ikke ud til, at restriktionerne bør blive rullet tilbage foreløbigt.

På ni måneder mellem slut februar til slut november nåede næsten 900 mennesker at miste livet i Danmark, mens de var syge med covid-19.

Men på bare seks uger er det tal blevet fordoblet. Det viser en gennemgang af Statens Serum Instituts covid-19 overblik fra 1. december til 15. januar, som TV 2 har lavet.

Gennemgangen viser, at både antallet af smittede, indlagte og dødsfald er mere end fordoblet mellem 1. december og 15. januar:

Antallet af døde steg fra 895 til 1752.

Det totale antal af nyindlæggelser steg fra 5221 til 10.593.

Antallet af smittede steg fra 85.293 til 188.892.

I alt blev der registreret 103.599 nye smittetilfælde.

TV 2 har spurgt to eksperter, hvorfor vi har set fordobling over seks uger, samt hvordan de næste seks uger kan se ud.

Hvorfor er antallet af nye smittede, indlagte og døde fordoblet?

Ifølge eksperterne er der to årsager til, at vi har set en markant stigning i coronatallene siden 1. december.

Svend Stenvang Pedersen er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, og han vurderer, at der har været så meget virus i befolkningen, og derfor ser vi stadig konsekvensen af det.

- Det er cirka 5 procent af de smittede i Danmark, der bliver indlagt. Der går en til to uger fra infektion til indlæggelse. Og så yderligere to uger fra indlæggelse til mulig død. De får lungebetændelse med covid-19, og vi forsøger at give dem ilt, men der er nogen, som vi ikke kan give tilstrækkelig ilt, og så stiger dødstallene, forklarer han.

grafik1
Foto: TV2 Grafik

Der er også tale om, at vi har ramt en meget hård anden bølge. Det mener Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

- Den første nedlukning i Danmark var ekstremt effektiv, og tallene var forbavsende lave. Det gik vi og klappede os selv på skulderen over hele foråret. Nu rammer det os, og det rammer os endnu hårdere, end vi havde regnet med. Den her vinter er vi presset, det var vi aldrig sidste vinter.

Selvom tallene er steget voldsomt, understreger Svend Stenvang Pederen, at det ikke er, fordi coronavirus er blevet mere farlig gennem året.

- Coronavirus er ikke blevet mere eller mindre farlig henover tid, så vidt vi kan syne. Den engelske mutation er jo ikke mere dødelig. Den spreder sig bare mere.

Har nedlukningen af samfundet virket?

Begge eksperter er enige om, at den seneste nedlukning i december var absolut nødvendig, og at den har været med til at sætte en dæmper på de stigende smittetal.

Når man alligevel ser en markant stigning i antallet af indlæggelser og dødsfald i slutningen af december, skyldes det, som Svend Stenvang Pedersen forklarede, at der kan gå op til uger, fra at man bliver syg, til at man bliver indlagt.

- Nedlukningen har været ekstremt effektiv. Den var lidt forsinket, og der var meget overaktivitet omkring jul og nytår. Men man kan ikke sige, at tallene er fordoblet på trods af nedlukningen, fordi der netop er tale om denne forsinkelse fra smitte til indlæggelse, siger Søren Riis Paludan og fortsætter:

- Uden nedlukning tror jeg, at sundhedssystemet var krakeleret.

grafik2
Foto: TV2 Grafik

Svend Stenvang Pedersen peger på, at nedlukningens effekt er dokumenteret i smittetallene i januar, hvor vi er gået fra over 4000 nye smittede 16. december til omkring 1000 nye smittede en måned senere.

- Vi ved jo ikke, hvordan det var gået, hvis ikke samfundet var lukket ned. Men lige i øjeblikket er tallene på vej ned, siger han.

Hvordan ser de næste seks uger ud?

Selvom smittetallene lige nu går i den rigtige retning, er der god grund til at være bekymret over den nye coronavariant, der først blev fundet i Storbritannien, kaldet B117.

Samtidig er en ny coronavariant fra Sydafrika også kommet til Danmark. Begge typer smitter mere end den gængse coronavirus.

Derfor er det også spørgsmålet om, hvorvidt man får inddæmmet spredning af de nye virusvarianter, der definerer de kommende seks uger, svarer eksperterne.

- Der er meget stor usikkerhed, i forhold til hvad vi ser ind i. Uden den britiske og sydafrikanske variant ville man nok kunne tale om en åbning af samfundet indenfor 14 dage, lyder det fra Søren Riis Paludan, som vurderer, at der lige nu ikke er en genåbning i horisonten.

grafik3
Foto: TV2 Grafik

Svend Stenvang Pedersen mener ligeledes heller ikke, at danskerne skal forvente en normal hverdag. Ifølge ham er restriktionerne essentielle for at mindske en tredje bølge.

- Jeg ser ikke nogen genåbning af samfundet i den nærme fremtid. Vi skal op i et større antal vaccinerede, men vi får ikke nok vacciner leveret til, at det bliver muligt foreløbigt, forklarer han.

Overlægen mener, at en tredje bølge ville give os langt højere smittetal, nye indlæggelser og dødsfald.

- Vi risikerer, at den britiske mutation tager over. Min formodning er, at hvis ikke der var restriktioner, ville vi se mere end en fordobling over de næste seks uger. Med det spredepotentiale, mutationen har, er det bidende nødvendigt, at vi fortsætter med de restriktioner, vi har i øjeblikket, siger han.