Er det snart slut med at isolere sig?

To eksperter kommer med deres bud på, om det er ved at være tid til, at vi lemper på retningslinjerne for isolation.

I snart to år har smitte blandt familie, venner og kolleger haft konsekvenser for millioner af danskere.

Med kort varsel har mange måttet rydde kalenderen og se sig selv isoleret hjemme eller på hotel, mens de ventede på svar på, om de var smittet med coronavirus.

quote

Vi kan snart se en situation, hvor det ikke giver mening for store dele af befolkningen at gå i isolation

Allan Randrup Thomsen, professor, KU

Nu lysner det dog ifølge en række eksperter i horisonten.

Omikron-varianten har indtaget Danmark og sendt smittetallene i vejret, men den gode nyhed er, at risikoen for alvorlig sygdom hos den enkelte person er meget lavere. Vi går en influenzalignende tilstand i møde, sagde Statens Serum Instituts faglige direktør, Tyra Grove Krause, torsdag til TV 2.

Derfor vil det inden længe også være tid til at kigge på behovet for isolation, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Jeg vil mene, at vi snart, men ikke endnu, kan se en situation, hvor det ikke giver mening for store dele af befolkningen at gå i isolation, siger han.

Mindre sygdomsfremkaldende

Forklaringen er særligt den høje vaccinetilslutning, der er i Danmark, påpeger professoren.

- Jeg forestiller mig – og har hørt det samme fra mange af mine kolleger – at vi efterhånden har fået grundlagt en basal immunitet over for dette virus i langt de fleste individer, og derfor vil infektionerne have svært ved at få tag i befolkningen, siger Allan Randrup Thomsen.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at man bør kigge på retningslinjerne en måned ud i fremtiden ad gangen.

Han ser dog stadig god fornuft i at fastholde retningslinjerne for isolation.

- Ideen om isolation er jo at forhindre, at smitten spreder sig. Det skal vi for at få afbrudt smittekæderne. Det er for samfundets skyld. Derfor er der stadig god grund til at isolere, siger Hans Jørn Kolmos.

Han påpeger, at man kalder det et isolationskrav, men at det ikke er et reelt krav. Ifølge Kolmos bliver det formuleret på denne måde, fordi rådet skal være konkret og håndterbart.

Myndighederne kan godt påbyde borgere at lade sig isolere ifølge Epidemiloven, men det er kun sket en håndfuld gange. Senest skete det i marts 2021.

Retningslinjerne beror faktisk på en konsensus om frivillighed og kollektiv ansvarlighed, siger Kolmos.

- Vi er stadig i en situation, hvor vi skal passe på hinanden, og det giver god mening at lade sig isolere, selvom vi har en variant, der ikke er ligeså sygdomsfremkaldende som tidligere varianter, vurderer han.

Allan Randrup Thomsen mener da også, at det fortsat vil være nødvendigt at skærme de sårbare i samfundet på eksempelvis plejehjem og sygehuse, og her vil isolation ved sygdom være vigtigt.

- Men vi vil formentlig se en ikke ubetydelig smitte i perioder, hvor det er meget nemt for virus at brede sig, som i vintermånederne. Derfor begynder det at ligne influenza.

Bliv hjemme, hvis du er smittet

Omikron-varianten er fortsat en joker i covid-19-lotteriet. Der er nemlig stadig sparsom viden om Omikron. Derfor skal man holde tungen lige i munden, mener Allan Randrup Thomsen.

- Foreløbigt befinder vi os stadig i en pandemisituation med restriktioner, og derfor giver det god mening, at der indtil videre opretholdes et isolationskrav. Måske kan det ændre sig i foråret, hvis situationen bliver mindre alvorlig.

Desuden bør man stadig blive hjemme, hvis man er smittet – uanset hvad, siger Hans Jørn Kolmos.

- Grunden til, at man går i isolation som nærkontakt, er for at beskytte andre mod smitte. Det gælder også, når man er syg. Du går jo heller ikke på arbejde med influenza, siger han.

Storbritannien lemper

I Storbritannien har man netop annonceret, at selvisolationsperioden bliver kortet ned til fem dage i stedet for de gældende syv.

Det skriver The Guardian.

Det meldte landets sundhedsminister, Sajid Javid, ud torsdag. Forkortelsen skal være med til at afhjælpe de personaleproblemer, som landet oplever grundet mange sygemeldinger.

Med den nye ændring i de britiske retningslinjer for isolation skal man altså være isoleret i fem hele dage og må forlade den på sjettedøgnet.

Ændringen træder i kraft mandag.