Forbud bliver pelset: Fra nytår må der avles mink igen

Selvom minkavl nu bliver lovligt igen, er det formentlig ikke mange, som vil genoptage erhvervet.

Regeringen vil lade det midlertidige forbud mod minkavl udløbe til nytår.

Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

quote

Det er et meget reduceret antal, vi vil se starte op, hvis overhovedet nogen

Rasmus Prehn, fødevareminister (S).

Beslutningen er truffet på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI). Instituttet vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved at genoptage minkerhvervet.

- For regeringen har det ene og alene handlet om folkesundheden, når det kommer til spørgsmålet om minkavl i Danmark. Derfor har det også været den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark, skriver minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S).

Minkavl har været forbudt siden november 2020, hvor beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned blev truffet. Det skete efter fund af coronavirus i mink.

Få vil avle igen

Selvom minkavl nu bliver lovligt igen, er det formentlig ikke mange, som vil genoptage erhvervet.

Det fortæller Rasmus Prehn (S) til TV 2.

- Det er et meget reduceret antal, vi vil se starte op, hvis overhovedet nogen.

Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at kun 1 procent af danske minkavlere, hvilket svarer til 14 farme, har søgt om såkaldt dvalekompensation - altså mulighed for at avle mink igen.

Resten har søgt om nedlukningskompensation.

Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, sagde i august, at han forventer, at meget få minkavlere vil fortsætte.

- En-to-tre-fire-fem stykker, flere tror jeg ikke, at det bliver.

Ønskede permanent forbud

Fra blå blok har der længe været pres på for at få minkavl lovliggjort igen.

Både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at de ikke mener, der er belæg for at holde erhvervet lukket længere.

- Jeg mener, at ministeren bør træde i karakter og genåbne erhvervet nu, sagde konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, til TV 2 i maj.

Enhedslisten derimod har ønsket sig et permanent forbud.

Regeringen har holdt fast på at afvente en klar melding fra sundhedsmyndighederne, og den er så kommet nu.

En politisk skandale

Beslutningen om at aflive alle mink og forbyde minkerhvervet midlertidigt i Danmark blev truffet 3. november og meddelt på et pressemøde 4. november.

Det er en af de mest omtalte beslutninger i dansk politik i nyere tid, fordi det viste sig, at lovgrundlaget ikke var på plads.

Siden blev der nedsat en kommission, som skulle undersøge forløbet.

I juni 2022 konkluderede Minkkommissionen, at Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt”, og at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet 4. november, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var "groft vildledende og klart ulovlige".

Mette Frederiksen har fået en næse for sin rolle i sagen, flere embedsmænd har fået advarsler, og nogle er helt blevet fritaget fra tjeneste.