Har du husket at sætte uret en time frem?

I nat blev uret sat en time frem - og du mistede en times søvn. Det betyder til gengæld, at solen først går ned lidt før klokken 20 i aften.

Endnu et af sommerhalvårets ufravigelige tegn indtraf natten til søndag - sommertiden begyndte. Det betød, at vi natten til søndag skulle sætte urene én time frem, så det bliver længere lyst om aftenen og en overgang lidt senere lyst om morgenen. Det er i tråd med huskereglen om havemøblerne, der skal sættes frem om foråret - ligesom uret.

Helt præcist skete overgangen til sommertid natten til søndag klokken 01.59, hvor minuttet efter er 03.00 og ikke 02.00, som det plejer.

Med andre ord vil søndagsdøgnet vare 23 timer, når vi springer en time over. Denne time får vi dog igen forærende i slutningen af oktober, når vi igen går tilbage til normaltid.

Det betyder, at vi søndag aften vil opleve, at solen går ned mellem 19.30 og 20.00, mens den til gengæld en overgang vil stå senere op om morgenen.

Allerede 20. april om morgenen vil solen igen stå ligeså tidligt op, som den gjorde det lørdag morgen.

Sommertiden er muligvis truet

Sommertiden blev første gang indført i Danmark i 1916, og siden 1980 har vi haft sommertid, som vi kender det i dag, hvor uret stilles en time frem den sidste søndag i marts.

EU-Parlamentet besluttede for nyligt at afskaffe skiftet mellem vinter- og sommertid fra 2021, men til dato er der fortsat ikke enighed om fremtiden for skiftet mellem vinter- og sommertid.

Næste sommertegn er de lyse nætter, som begynder 5. maj.