"Hemmelig milliardær" vendte ordblindhed til egen fordel

Bare fordi man ikke kan stave til succes, kan man godt skabe den alligevel. Det er den horsensianske erhvervsmand og milliardær Michael Mortensen et levende bevis på.

Ifølge erhvervsmanden Michael Mortensen har mange et helt forkert syn på ordblindhed.

Ligesom godt og vel syv procent af den danske befolkning er han ordblind og har været det gennem hele livet.

Michael Mortensen har dog formået at vende sin ordblindhed til en fordel, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

Den har nemlig gjort det nødvendigt for ham at give noget ansvar fra sig, og det har vist sig at være en vigtig ingrediens i opskriften på hans succes.

- Jeg har altid vidst, når jeg startede en virksomhed, at jeg skulle have noget hjælp fra starten af. Så jeg har hurtigt fået ansat folk, der har nogle kompetencer, som jeg ikke har, og så kan jeg gøre de ting, jeg er god til, siger Michael Mortensen.

Lader andre gøre, hvad han ikke er god til

Tror man, at man kan det hele, har man tendens til at gøre det modsatte og forsøge at løse alle opgaverne selv, lyder det fra erhvervsmanden.

Michael Mortensen sidder eksempelvis ikke og skriver lange e-mails. Det er han ikke god til, så det tager sekretæren sig af.

I stedet har den 37-årige erhvervsmand brugt sin tid på at uddelegere arbejde og ansvar, så han kan være mere nærværende og synlig i sine virksomheder, lyder det.

- Det er fordelen ved at være ordblind. Så skal man jo give nogle ting fra sig, siger Michael Mortensen, der også har et budskab til danskerne.

Ordblinde frygter at tabe ansigt

Den rige horsensianske erhvervsmand står frem og fortæller om sin ordblindhed i forbindelse med den internationale ordblindeuge, der finder sted i uge 40.

For selvom der de seneste år har været mange oplysningskampagner omkring ordblindhed, er det stadig et svært emne for mange danskere.

Et studie foretaget af psykolog Torben Lehm og Netværkslokomotivet, der hjælper med videreuddannelse af ordblinde medarbejdere, har vist, at ordblinde i et stort omfang holder sig fra at videreuddanne sig, da de er bange for at tabe ansigt.

Dertil kan tonen overfor ordblinde være hård, og mange ender ofte i ufaglærte fag, viser undersøgelsen.

At være ordblind har dog ikke noget af gøre med ens intelligens, og det er ikke en sygdom.

For Michael Mortensen betyder hans ordblindhed, at han bare ikke kan affotografere ord. Han kan ikke huske, hvordan ordene ser ud, når han skal skrive dem.

Det blev han klar over i en tidlig alder.

God for 1,8 milliarder kroner

Som helt ung søgte Michael Mortensen væk fra bøgerne og over til håndværket, som han var god til.

På den måde blev ordblindheden begyndelsen på hans store succes.

Som 14-årig etablerede han sin første virksomhed, og allerede efter niende klasse kom han ud på arbejdsmarkedet.

I dag, i en alder af 37 år, er han enten ejer eller medejer af flere end 10 selskaber, og ifølge den seneste opgørelse fra Berlingske Business er den jyske forretningsmand god for 1,8 milliarder kroner.

En analyse fra den uafhængige analysevirksomhed Dansk Aktie Analyse har sågar placeret den jyske rigmand som nummer ti på listen over det, der kaldes ”De hemmelige milliardærer”, skriver Finans.dk.

Har vi et forkert syn på ordblindhed?

Som Michael Mortensen ser tingene, så har mange et helt forkert syn på ordblindhed.

I bund og grund er der ikke nogen, der er gode til alt. Vi har alle fejl, og ordblindhed er ikke værre end så meget andet, lyder hans budskab til danskerne.

- Jeg tror, at man ofte gør det til mere, end det er. Der er også nogen, der er dårlige til matematik eller sport, og det hænger vi os ikke så meget i. Det er jo bare én ud af mange ting, man ikke er god til, og det skal man ikke gøre til mere, end det er, for der er masser af muligheder, siger Michael Mortensen i 'Go' morgen Danmark'.

Som han ser det, så kan man sagtens klare sig uden at være god til at læse og skrive. Det var det, hans egen far lærte ham. Han var selv ordblind.

- Han har altid sagt, at ude på arbejdsmarkedet tæller karakterer ikke. Der tæller det, hvem der er bedst. Man skal have en viljestyrke, og så kan man sagtens overhale dem, der er gode i skolen, siger Michael Mortensen.