Her er de vigtigste punkter i advokatundersøgelse: Borgmester risikerer fængselsstraf

Den tidligere borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S), forlod posten 8. december. Dagen efter begyndte skandalesagerne at pible frem.

En politianmeldelse, en mulig affære og to afskedigelser.

Det var kort fortalt det, der fredag formiddag kom frem, da Fredericia Kommune fredag formiddag præsenterede resultatet af en advokatundersøgelse om inhabilitetsforhold.

Advokaterne bag har haft til hovedopgave at at besvare, om Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) handlede i strid med reglerne, da han købte en attraktiv byggegrund i 2016. Men skulle flere kritisable forhold dukke op undervejs, skulle de tages med.

Og det må man sige, at der gjorde.

Florerende affære-rygter

Advokatfirmaet Horten nåede ikke alene frem til, at borgmesterens boligprojekt gav anledning til en politianmeldelse. De anbefalede også, at en mulig affære mellem eksborgmesteren og forhenværende kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe bør efterforskes af politiet.

Advokatfirmaet Horten skriver i sin rapport, at de to kommunale spidser måske har skjult vigtige oplysninger om deres relation for byrådet i Fredericia. Det vil ifølge advokatundersøgelsen været dybt problematisk og et spørgsmål om inhabilitet.

På pressemødet kom det frem, at der længe har floreret rygter om en affære mellem de to. Rygter, som både viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og borgmester Steen Wrist (S) har kendt til, men ikke har handlet på.

De ville på pressemødet ikke gøre sig til dommere over, hvorvidt der kan konkluderes at være hold i rygterne.

Til fredagens pressemøde fortæller nuværende borgmester Steen Wrist Ørts fra Socialdemokratiet, at han ærger sig over, at han ikke reagerede tidligere.

Viceborgmester: Ærger mig, at jeg lod det fare 

Både nuværende borgmester Steen Wrist Ørts (S) og viceborgmester Susanne Eilersen (DF) ærgrer sig over, at de ikke reagerede før på rygerne på rådhuset. 

På pressemødet fortalte Susanne Eilersen, at hun tilbage i januar 2019 på et kommunalt topmøde så nogle ting, som fik hende til at gå til den daværende økonomi- og personalesag Tommy Albildgaard. Hun vil ikke komme nærmere ind på, hvad det helt præcist var, og fortæller, at hun vil lade politiet overtage efterforskningen af relationen nu. Det ærger hende dog, at hun lod det fare dengang: 

- Det kan så i dag ærgre mig, at jeg ikke på daværende tidspunkt holdt lidt fast i det og konfronterede Tommy igen. Det er helt klart nogle læreprocesser, vi skal have sat i gang – også i kommunalbestyrelsen. Vi skal have nogle meget grundige drøftelser, og måske også opsætte nogle principper for, hvordan man forholder sig til hinanden i de roller, vi har, siger hun.

I advokatundersøgelsen er der fokus på en whistle-blower mail, som blevet sendt til kommunaldirektøren i oktober 2019. Økonomiudvalget blev aldrig orienteret om rygterne eller om mailen, sagde borgmester Steen Wrist på pressemødet.

- De mennesker, som mailen omhandler, det er de samme mennesker, som vælger at træffe beslutningen om, at det ikke skulle forholdes for økonomiudvalget. Det er altså alvorligt. I den beslutningen er de inhabile i sig selv, siger borgmester Steen Wrist Ørts. 

Både den nu tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard er begge blevet afskediget. 

Salg af byggegrund var ulovlig instruks

I forhold til byggesagen konkluderede advokaterne bag undersøgelserne, at der var tale om en ulovlig instruks, da kommunen solgte byggegrunden på Argentinervej til den daværende borgmester Jacob Bjerregaard.

Det var altså kommunen, der handlede ulovligt, og ikke nødvendigvis Jacob Bjerregaard.

Dog fremgår det af undersøgelsen, at den ulovlige instruks formentlig skyldtes hensynet til borgmesterens sag.

Sagen er nu meldt til politiet, og advokatundersøgelsen blev fredag morgen overdraget til politiet.

Gik af lige før skandalesag

Sagen om Jacob Bjerregaard tog sin start 9. december, men allerede 8. december 2020 meddelte han, at han ikke ville være borgmester længere. Socialdemokraten skrev på Facebook, at han trængte til at lave noget andet end politik, og at han havde fået job hos reklamebureauet Advice.

Dagen efter kunne man på forsiden af Ekstra Bladet læse, at den daværende borgmester og hans kone i 2016 købte en byggegrund med havudsigt af kommunen - for næsen af et ægtepar, der over en længere periode havde været i dialog med kommunen om et køb.

Eksborgmesteren bød på grunden efter deadline og kom kun med et mundtligt bud, selv om reglerne siger, at det skal foregå skriftligt. Det mundtlige bud var dog nok til, at kommunen henvendte sig til det interesserede ægtepar og meddelte, at grunden nu var solgt.

Kritik af interne forhold i Fredericia Kommune

Det er dog ikke kun Bjerregaard og kommunaldirektøren, der får kritik. Det gør kommunen også.

En intern undersøgelse viser blandt andet, at Fredericia Kommune har betalt regninger uden den fornødne dokumentation. Og der er flere eksempler på, at chefer i kommunen har handlet i strid med god skik for økonomisk forvaltning, siger borgmesteren på dagens pressemøde.

Han understreger, at det på ingen måde er en kritik af de eksterne samarbejdspartnere, men af forvaltningen i kommunen.

quote

Desværre viser vores interne undersøgelse, at vi ikke har haft orden i vores penalhus.

Steen Wrist Ørts, borgmester, (S), Fredericia Kommune

- Desværre viser vores interne undersøgelse, at vi ikke har haft orden i vores penalhus, siger borgmester Steen Wrist Ørts (S).

For at undgå, at den slags ting gentager sig, vil kommunen nu skærpe skillelinjen mellem administration og politik, fortæller borgmesteren. Derudover vil beslutningen, om hvem der kan betale regninger, blandt andet blive skærpet.

DJØF-tillidsmand: Vildt og voldsomt

Konklusionerne i advokatundersøgelsen kommer ikke bag på Bobby Bhatia, der er tillidsmand for de DJØF-ansatte i Fredericia Kommune.

- Det er jo vildt og voldsomt, men noget af det kommer ikke bag på mig, fordi jeg jo har hørt om nogle af tingene, fortæller han oven på pressemødet på Fredericia Rådhus.

Han fortæller, at han har kendskab til manglen på faglighed og beslutningsveje.

- Det er voldsomt, at der peges på, at de tre (Jacob Bjerregaard, Annemarie Zacho-Broe og Tommy Abildgaard, red.) nærmest enerådigt har kunnet styre rådhuset, siger tillidsmanden, der mener, at kommunens embedsmænd er garant for at klæde politikerne ordentligt på.

- Så er det klart, at hvis de mennesker, der er dedikeret til den opgave, ikke får brugt deres faglighed, så bliver det frustrerende, supplerer han.

quote

Set i bakspejlet skal der i hvert fald ske et eller andet, for det lader til, at mange ikke har kunnet komme af med deres kritik i det system, vi har haft.

Bobby Bhatia, DJØF-tillidsmand, Fredericia Kommune

Bobby Bhatia har som tillidsmand for kommunens DJØF-medlemmer oplevet en stor udskiftning hos næsten en tredjedel (30 procent) af dem.

- Det er mange. Normalt opererer man med, at maksimalt 10-15 procent er nye. Grunden til, at de er forsvundet, er arbejdsrelaterede forhold, der har gjort, at de ikke længere har kunnet se sig selv som en del af Fredericia Kommune, siger Bobby Bhatia.

DJØF-tillidsmanden er i tvivl om nødvendigheden af en decideret whistleblowerordning, som borgmester Steen Wrist Ørts annoncerede på dagens pressemøde.

- En kultur med frihed til at udtrykke sig, at komme med velbegrundet kritik vil altid være velkomment. Om det så skal være en whistleblowerordning, kan man diskutere. Men set i bakspejlet skal der i hvert fald ske et eller andet, for det lader til, at mange ikke har kunnet komme af med deres kritik i det system, vi har haft, mener han.

Tør ikke spå om konsekvenserne

Summen af advokatundersøgelsen er "ganske alvorlig", lyder det fra borgmester Steen Wrist (S):

- Det er altid svært, når det er personer, man har kendt og arbejdet sammen med. Det var på ingen måde den her start, jeg havde ønsket mig.

Borgmesteren tør ikke spå om, hvilken betydning denne sag vil få for det kommende kommunalvalg. Han kan godt forstå, hvis borgerne lige nu har brug for at få genopbygget tilliden.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra både den tidligere borgmester og den tidligere kommunaldirektør. Ingen af dem er vendt tilbage på tv-stationens henvendelse.