TV der bevæger dig

COVID-19

KFUM-spejderne møder kritik for landsmøde med 400 deltagere

Organisationens generalsekretær siger, at man følger myndighedernes anbefalinger og har taget en lang række forbehold for at undgå smittespredning.

KFUM-spejdere ses her ved en tidligere spejderlejr. Lørdag samles 400 medlemmer til landsmøde, der fungerer som en generalforsamling. Arkivfoto. Foto: Johan Stauner Bill / Scanpix Denmark

I samarbejde med tv2.dk

Efter regeringens beslutning om at udvide forsamlingsforbuddet er det fra lørdag ikke tilladt at samles flere end 50 personer til større begivenheder.

Alligevel holder KFUM-Spejderne fast i at gennemføre deres landsmøde i Fredericia med 400 deltagere.

Landsmødet skal holdes indendørs i en stor hal, men arrangementet er lovligt, da det er en såkaldt "meningsbefordrende aktivitet", som ikke er omfattet af myndighedernes restriktioner.

- Vi holder os inden for retningslinjerne, og vi holder landsmødet, for det må vi gerne, og fordi det er vigtigt for os, siger Thomas Kirkeskov, generalsekretær i KFUM-Spejderne.

Beslutningen om at gennemføre arrangementet lørdag som planlagt møder dog kritik i egne rækker. Flere medlemmer skriver i KFUM-Spejdernes Facebookgruppe, at det er uansvarligt at samle så mange mennesker fra hele Danmark, og mange mener, at man burde aflyse eller udskyde landsmødet.

Kritikken går på, at KFUM sender et forkert signal ved at gennemføre et så stort arrangement i den aktuelle corona-situation, og at det kan ende som en "supersprederbegivenhed".

Læs også Antistoftest afslører, at tre gymnasieelever har været smittet med covid-19 uden at vide det

Ekspert kritiserer beslutning

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, vil det være "klart hensigtsmæssigt" at udsætte et arrangement som spejdernes landsmøde.

- Epidemien spreder sig øjeblikket i nogen grad ved sådan nogle arrangementer, hvor mange er samlet. Spejderarrangementet har god plads, man sidder primært ned, og det adskiller sig fra eksempelvis et bryllup eller en konfirmation, da der ikke er sang, dans og alkohol, og fordi man ikke blander sig med hinanden, men mest sidder stille og lytter. Men det er stadig mange mennesker under samme tag, siger han.

Generalsekretær Thomas Kirkeskov kan sagtens forstå bekymringen, men understreger, at KFUM-Spejderne har gjort alt, hvad de kan, for at efterleve myndighedernes anbefalinger og mere til.

Han nævner konkret, at der i hallen er 37 kvadratmeter per deltager, at alle bærer mundbind, så snart de rejser sig og går rundt, og at spisning vil foregå med tallerkenserveringer.

- Vi holder jo ikke et uansvarligt landsmøde. Vi holder ikke fest, vi gør ikke noget overilet. Vi passer på hinanden og skaber en tryg atmosfære. Det kan man godt i de her tider, og det skal vi have lov til i det her tider. Hvis vi aflyser alting, så aflyser vi jo også fællesskabet, og hvis der er noget, vi skal som spejdere, er det at holde fast i fællesskabet, siger generalsekretæren.

Læs også Har glædet sig i måneder - nu skal 19 gæster skæres fra

Forholder sig til myndighedernes regler

Spejdernes tiltag er bedre end ingenting, men det får ikke Jan Pravsgaard Christensen til at ændre sit kritiske syn på begivenheden.

- Det er stadig mange mennesker, der skal sidde tæt sammen. De har jo ikke 37 kvadratmeter omkring sig hver især, når de sidder ned, og de bruger kun masken, når de går og står. Det er mange timer, de skal sidde og snakke og spise sammen, og det er ikke smart, siger professoren.

Ifølge KFUM-Spejderne har cirka 60 medlemmer meldt afbud til lørdagens landsmøde, og Thomas Kirkeskov respekterer deres beslutning.

Han fortæller, at han også selv dagligt er bekymret, i forhold til hvordan han skal agere i de skiftende udmeldinger fra myndighederne. Men han siger, at det er afgørende, at organisationen kan mødes og sætte en retning for sine 400 lokale grupper og de 27.000 børn og unge, som er en del af KFUM's tilbud.

- Jeg forsøger ikke at negligere noget, og jeg tager medlemmernes holdninger meget alvorligt. Men som landsorganisation er vi nødt til at forholde os til retningslinjerne og det officielle Danmarks udmeldinger. Meninger og holdninger er noget, der foregår på individuelt plan, siger generalsekretæren.

Lørdagens KFUM-landsmøde bliver afholdt i konferencecentret Messe C i Fredericia i en hal på 16.000 kvadratmeter.

Mest sete på tvsyd.dk