Kofod vil ”gennemreformere” Dansk Folkeparti og stormer ind i hovedbestyrelsen

Mangeårig partisekretær trækker sig for at undgå opsigtsvækkende kampvalg i Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Peter Kofod, er ny mand i partiets hovedbestyrelse.

Med 152 stemmer, flest af alle, der stillede op, blev han valgt ind med et stærkt mandat.

Dermed er han tilbage i toppen af partiet efter en periode, hvor han først blev bedt om at forlade Folketinget og i stedet tage til Bruxelles som EU-parlamentariker, og siden blev frataget sin stemme i partiets magtfulde koordinationsudvalg, da Kristian Thulesen Dahl valgte at nedlægge det.

Peter Kofod, der indtil 2019 var opstillet og valgt til Folketinget i Haderslev, blev medlem af Folketinget i 2015. I 2019 blev han valgt ind i Europa-Parlamentet. 

Han er uddannet folkeskolelærer fra UC Syddanmark i Haderslev.

Manglende fornyelse

Selvom han selv afviser det, er Kofods kandidatur af flere blevet set som et direkte opgør med den siddende ledelse og i særdeleshed partiformand Kristian Thulesen Dahl.

I den video og det facebookopslag, hvor han annoncerede, at han ville stille op, slog han fast, at der var behov for at ”gennemreformere” Dansk Folkeparti.

- Partiet har igennem de seneste år ikke i tilstrækkelig grad formået at forny sig selv. Man har kæret sig for lidt om at udvikle talenter, ny politik, organisationen og lokalforeningerne. Det betaler hele partiet en meget høj pris for nu, lød skudsmålet fra Kofod.

Partisekretær ofrede sig

Kofods kandidatur udfordrede desuden de to siddende hovedbestyrelsesmedlemmer, der på årsmødet var på valg.

Både organisatorisk næstformand Carl Christian Ebbesen og organisationskonsulent Steen Thomsen er kendt som nære allierede af Kristian Thulesen Dahl og ønskede begge genvalg.

Et kampvalg med Kofod blev dog sent fredag afværget, da Dansk Folkeparti pludselig meldte ud, at partiets partisekretær gennem 16 år, Poul Lindstrøm, havde valgt at trække sig et år før, det ellers var planlagt.

Poul Lindstrøm er internt i partiet også kendt under navnet Poul ’Blod’, fordi det gennem årene har været hans opgave at banke oprørske partifæller på plads. Han forklarer sin abdicering med, at ”der opstod en situation, hvor vi havde mulighed for at gavne partiet ved at give plads til nye folk”.

I stedet for Lindstrøm overtager Steen Thomsen nu posten som partisekretær, og da partisekretæren er født medlem af hovedbestyrelsen, blev det mulige opgør med Peter Kofod undgået.

Kampvalg

Et kampvalg blev det nu til alligevel, da også medlem af byrådet på Bornholm, René Danielsson, stillede op.

Han fik dog akkurat ikke stemmer nok. Seks stemmer manglede han. I stedet blev Carl Christian Ebbesen valgt sammen med altså Peter Kofod.

De er begge valgt for en toårig periode.

Forud for valget til hovedbestyrelsen blev Kristian Thulesen Dahl genvalgt som formand for Dansk Folkeparti uden modkandidat.