Kort før traktor-demonstration trækker politiet i bremsen: - Vi kører alligevel, siger landmændene

Ifølge demonstranterne må afvisningen komme ovenfra i systemet.

Lørdag venter en historisk omfattende traktordemonstration i København og Aarhus. Og det kommer ikke nødvendigvis til at løbe roligt af sig. Politiet er nemlig i 11. time ude at true med bødeblokken.

Københavns Politi og Østjyllands Politi er klar til at udskrive bøder til landmænd, der i morgen deltager i en omfattende traktordemonstration i København og Aarhus. Det oplyser begge politikredse i enslydende beskeder på Twitter:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er anmeldt demonstration i både København og Aarhus i morgen. I den forbindelse gør vi opmærksom på, at det kun er traktorer, som er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, der må benyttes til og fra demonstrationspladserne, lyder det fra begge politikredse.

Tidligere fredag blev det meldt ud, at flere hundrede demonstranter i traktorer ville køre gennem de to byer i protest mod regeringens ageren i minksagen.

Gruppen ’Oprør fra Landet’ er medarrangør af demonstrationen. Her er talsmand, Knud Jeppesen, der landmand i Jelling, ærgerlig.

- Op til nu har vi haft et fantastisk samarbejde med både Rigspolitiet og politiet i Aarhus og København, siger Knud Jeppesen.

Han forklarer videre, at arrangørgruppen har været i løbende kontakt med politiet.

- Den endelig tilladelse fik vi i dag, og alle gik ud fra at vi i forhold til traktorloven godt måtte køre med traktor i byen, hvis vi havde fået tilladelse. Ingen havde indtil i eftermiddag givet udtryk for, at vi ikke måtte køre ind i byerne, siger Knud Jeppesen.

Forskellige regler for traktorerne

De danske traktorer er underlagt flere restriktioner i forhold til kørsel på offentlig vej. Skal traktoren have lov til at køre på offentlig vej uden restriktioner, skal traktoren være registreret med en hvid nummerplade. Er traktoren ikke registreret, må landmanden stadig bruge traktoren på offentlig vej - dog kun til og fra arbejdssted.

- Vi forventer, at de traktorer, der deltager i demonstrationen, er registreret til at køre på offentlig vej, siger vagthavende chef ved Østjyllands Politi, Per Bennekov, til TV 2.

Så hvis de ikke er, så er I klar med bødeblokken?

- Ja, det vil være konsekvensen.

Knud Jeppesen er ikke imponeret over udmeldingen fra politiet.

- Det ligner ikke noget, at man kommer med sådan en besked så sent. Ingen af dem vi har talt med indtil da, har gjort os opmærksomme på det, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Til arrangementet i København skal folketingsmedlem Pia Kjærsgaard (Dansk Folkeparti) holde tale. Hun kalder udmeldingen fra politiet for "grotesk".

- Jeg er chokeret. Det er magtarrogance, siger hun til TV 2.

Også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) kritiserer politiet.

- Politiet har lige været sendt i marken for at gennemføre en grundlovsstridig instruks fra statsministeren om aflivning af alle mink, skriver Løkke Rasmussen på Twitter.

Inden han tilføjer:

- Lad dog mennesker forsamles og udtrykke deres grundlovssikrede holdninger. Vi lever da for pokker i et demokrati!

Afviser at afblæse demonstration

Flere landmænd er allerede kørt fra Sønderjylland og Nordjylland, og blandt andet derfor får udmeldingen fra politiet ikke demonstranterne til at afblæse protesten.

- Vi forsøger stadig at køre traktorerne ind i byen. Vi vil have lov til at demonstrere for grundloven. Det er helt tydeligt, at det er noget, der er kommet ovenfra i systemet, når man pludselig kommer med den her melding, efter vi har haft en lang dialog uden, at det blev nævnt, siger Knud Jeppesen.

Selve demonstrationen i Aarhus er planlagt til at begynde lørdag klokken 11.30 fra Molslinjens gamle færgeterminal og klokken 11.40 fra Sydhavnsgade. Herfra marcherer demonstranterne til Musikhusparken.

I København vil traktorerne klokken 10 blive ledt ind i København via tre indfaldsveje: Gammel Køge Landevej, Roskildevej og Frederikssundsvej. Herefter kører traktorerne sydpå ad ring 2 og samles på Kalvebod Brygge, hvorefter de fortsætter forbi blandt andet Christiansborg Slotsplads og Kongens Nytorv. Traktorerne ender på Langelinie på Østerbro.