Minister om fri passage over den danske grænse: - Det er ikke godt nok

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsikrer, at der fremover vil blive kontrolleret hele døgnet ved grænsen i Padborg.

For at sikre at coronasmittede udlændinge og eventuelle nye coronamutationer ikke finder vej ind i Danmark, bliver de mennesker, der vil passere den danske grænse, kontrolleret.

Her er det et krav, at udlændinge, der vil ind i Danmark, har et anerkendelsesværdigt formål og kan fremvise en negativ coronatest. Og ved flere af de store grænseovergange er der kontrol hele døgnet, men det gælder ikke grænsen ved Padborg.

Her er der om aftenen og natten kun stikprøvekontrol. Det betyder, at TV 2 natten til 4. februar kunne filme 222 lastbiler, biler og andre køretøjer, der frit kørte over grænsen og ind i Danmark.

quote

Jeg synes ikke, det er godt nok.

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Peter Skaarup, som er retsordfører for Dansk Folkeparti, er overrasket.

- Min klare opfattelse har altid været her under coronaperioden, at grænsekontrollen har været der hele døgnet rundt. Specielt på de store grænseovergange som Padborg og Kruså, siger Peter Skaarup.

Men det var ikke tilfældet, da TV 2 om aftenen 3. februar så grænsepolitiet forlade grænseovergangen ved Padborg. De kom tilbage et par gange i løbet af natten, men i de perioder, politiet var væk, passerede massevis af udlændinge grænseovergangen.

Blandt andet en tysk mand og kvinde, der ikke havde negative coronaattester med.

- På det her tidspunkt behøver man ikke at have en test med. Det er først om morgenen, fortalte manden. Derefter trillede de over den danske grænse og ind i Danmark.

- Politiet gør et fremragende stykke arbejde

Ifølge Justitsminister Nick Hækkerup (S) har grænsekontrollen hele tiden været tilrettelagt af politiet, alt efter hvor meget trafik der er. Det betyder også, at der ved de store grænseovergange som udgangspunkt kontrolleres hele døgnet, mens der ved de mindre kontrolleres i dagtimerne og laves stikprøver om natten.

Justitsministeren svarer ikke på, hvordan det kan være, at der ikke er grænsekontrol ved Padborg om natten, selvom det netop er en af de store grænseovergange. Men han erkender, at det ikke fungerer.

- Jeg synes ikke, det er godt nok, at vi har et sted på et af de store kontrolsteder, hvor der ikke bliver kontrolleret hele natten. Derfor har jeg også bedt politiet om fremadrettet at føre kontrol dér, siger Nick Hækkerup (S) og understreger, at han synes, politiet gør et "fremragende arbejde".

quote

Jeg synes, det er en skandale, og det er vanvittigt, at regeringen ikke tager ansvar.

Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti

DF kalder ministeren i samråd

Ministeren fortæller, at årsagen til, at der ikke kontrolleres ved alle grænseovergange hele døgnet, er, at det vil give problemer dels for de mennesker, som bor i grænselandet, og også for de køretøjer, som kører varer ind i Danmark.

- Derfor skal vi ikke lave mere kontrol, end at samfundet stadig skal fungere, siger Nick Hækkerup.

Peter Skaarup fortæller, at Dansk Folkeparti efter TV 2s optagelser har kaldt Nick Hækkerup i samråd for at sikre, at der bliver gjort det optimale for at beskytte Danmark mod coronavirus.

- Jeg synes, det er en skandale, og det er vanvittigt, at regeringen ikke tager ansvar her. Alt det, vi gør, er ikke ret meget værd, hvis grænsen er hullet som en si, siger han.

Peter Skaarup mener ikke, at stikprøvekontrollen er tilstrækkelig, hvis vi skal dæmme op for coronaen og eventuelle nye mutationer af virussen, der måtte komme ind i Danmark:

- Så kan vi ikke tillade, at man i en periode bare kan drøne ind over grænsen uden kontrol.